Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Vad är egentligen haute couture?

Denna vecka tar modeskolan en liten paus från heta vårtrender och designer och ägnar oss åt att reda ut skillnaden mellan två centrala modebegrepp; haute couture och prêt-à-porter. Viktiga att känna till för den som vill ha järnkoll.

Vi börjar med haute couture [å:t kåtyr]: Haute couture är franska och betyder ungefär den högsta formen av sömnadskonst. Beteckningen har sina rötter i 1800-talet då modehusen föds i Paris. Det handlar om ytterligt exklusiva plagg som till största delen är handsydda i endast ett exemplar som sys upp efter beställning. Kundkretsen på haute couture är begränsad, den sägs ligga runt 500 i hela världen. Priset för en haute couture klänning hamnar sällan under 200.000 kronor och taket är obefintligt...

Termen haute couture är skyddad i fransk lag, och modehusen måste uppfylla en hel lista med specificerade krav, allt ifrån hur många anställda som ska finnas i syateljén till hur många plagg som måste presenteras varje säsong, för att få kalla sig haute couture-hus. Endast ett tiotal av de franska modehusen äger beteckningen. Bland de mest kända är Dior, Givenchy, Chanel och Jean-Paul Gaultier, de presenterar både haute couture och prêt-à-porter-kollektioner varje säsong. Det sker i två separata visningar, där haute couturen är mindre i formatet och ligger senare.

Prêt-à-porter [prett-a-pårte]: Prêt-à-porter är franska och betyder: färdig att bära (Ready To Wear på eng.) Här är det fråga om konfektion, alltså förproducerat mode i massupplaga, om än till försäljning i lyxbutiker och skyhöga priser. Prêt-à-porter-begreppet föddes på 1960-talet, då London tog modeinitativet från haute couturens Paris. När dagens modemagasin avger trendrapporter från designervisningarna i New York, London, Milano och Paris är det så gott som alltid prêt-à-porter-visningarna som avses.

Aktuellt: Det kan vara svårt att på avstånd se skillnad på vad som är haute couture och vad som är prêt-à-porter. Man måste detaljstudera plagget för att se haute couturens omsorgsfulla handarbete.

På Oscarsgalan är haute couture-plagg inte ovanliga, men det är inte säkert att bärarinnan själv äger sin klänning. Modehusen slåss om att få synas på den röda mattan och lånar gärna ut sina kreationer till de främsta stjärnorna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.