Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Vad är Pokémon Go?

Foto: AFP

Nintendospelet Pokémon Go, som hittills varit en succé i världen, har släppts i Sverige. Du kan nu gå runt och leta efter visuella varelser i matbutiker, på skolor, i parker eller runt ditt gathörn. DN har listat det du behöver vet om spelet.

Foto: Vad är Pokémon Go?

Det är ett spel som laddas ner till en Apple- eller Androidtelefon och går ut på att fånga Pokémons och sedan träna dem. Varelserna lokaliseras sedan med en GPS-teknik och du ”hittar” dem på riktiga platser där de dyker upp på mobilskärmen. För att spela skapar du en avatar som sedan ger sig ut på jakt efter varelserna.

Foto: Hur fungerar spelet?

När du öppnar appen dyker en konstgjord värld upp, som bygger den verkliga kartan i området där du befinner dig. Vägar och vattendrag syns markerade. 

Allt eftersom du promenerar runt med mobilen dyker Pokémons upp i appen. När du sedan trycker på varelsen kan du skickas till en kamera-vy där den syns som ett hologram mot den verkliga världen.

– Den kan sitta på ditt vardagsrumsbord eller stå mitt framför dig. Det är i detta läge som du sedan kan fånga den och träna den, säger Paula Manrique, som är spelexpert på TV4 Nyhetsmorgon och som har testat spelet.

Varelserna går att hitta överallt och runt om i städer finns också ”gym” där man tränar sina Pokémons.

– Vid Stockholm södra finns ett sådant gym och när jag var där senast stod flera stycken där och spelade. Sedan kan du hitta ett gym som ingen varit på tidigare, och då kan du välja att bli gymledare, säger hon.

Foto: Väckt massiv hysteri i världen

Allt började som ett aprilskämt mellan Google och Nintendo 2013, och nu tre år senare har spelets sedan det släpptes skapat masshysteri runt om i världen. På mindre än en vecka har Pokémon Go fått fler Androidanvändare i USA än dejtingappen Tinder, enligt tekniksajten Similarweb.

Men spelet har inte varit helt oproblematiskt. Sedan det släpptes har det blivit en trafikfara, rånare uppges ha använt spelet för att välja ut sina offer, och polisen i landet har utfärdat en varning mot användningen av spelet.

– Vissa personer nördar spelet så pass mycket att man går runt med näsan i telefonen och ser sig inte för vart man går. En del kan tycka det är värt att fånga en mitt på gatan eller på folks tomter. Man tar det helt enkelt ett steg extra, vilket kan bli problematiskt, säger spelexperten Paula Manrique.

Foto: När kommer spelet till Sverige?

Spelet släpptes i Sverige i mitten av juli, men många hade det redan innan. Vissa lurade systemet genom att utge sig för att vara amerikanska medborgare och kom på så sätt åt spelet.

– Spelet är jätteroligt och du kommer ut och rör på dig samtidigt som du spelar. Det finns många fördomar om att spelare är stillasittande, men nu springer jag runt på stan och letar Pokémons, säger spelexperten Paula Manrique.

 

Läs mer: En pokémonspelare rånades – en annan hittade död kropp

 Läs mer: Pokémon lyfter Nintendo på börsen 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.