Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Vad betyder ”Ett kok stryk”?

Vill du också ha svar på din språkfråga? Mejla till DN:s språkvårdare på sprakfragan@dn.se

Vad betyder ”Ett kok stryk”? Jag undrar var uttrycket ”Ett kok stryk” kommer ifrån. Och vad betyder egentligen kok? Ord blir ju med tiden familjära och vi ifrågasätter dem inte längre utan tar dem för givna, så egentligen är ju även ordet stryk lite udda. Vore tacksam för en förklaring!

Caesar Sigurd

Uttrycket ”ett kok stryk” har sitt ursprung i 1500-talets svenska metoder för att straffa brottslingar, då en förbrytare kunde dömas till kåkstrykning. Kåken var en anordning i trä eller en murad pelare placerad på torget, gärna nära kyrkan, och där kunde den som skulle bestraffas fängslas och få stå och ta emot allmänhetens spott och spe, med andra ord stå vid skampålen. Kåk kommer från fornsvenska ’kaker’ som i sin tur kommer från medellågtyska ’kak’.

För allvarligare brott kunde den olycklige dömas till att ”strykas vid kåken”, vilket innebar att man dessutom blev piskad.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.