Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 05:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vad-skulle-ribbing-ha-sagt/

KULTUR

Vad skulle Ribbing ha sagt?

Bild 1 av 3 Magdalena Ribbing håller en glassked. ”Det var ett bordsverktyg med en enda möjlig användning: att äta glass. Så var det på 1800-talet när borgerligheten ville ha mängder av bestickdelar för att visa sitt välstånd.”
Foto: sAnette Nantell
Bild 2 av 3 Ribbing förklarar:”Den här antika tårtspaden är rikt dekorerad för att markera dessertens betydelse, den var motsatsen till minimalistisk.”
Foto: sAnette Nantell
Bild 3 av 3 Ribbing förklarar: ”Etikett stammar ur det fornfranska ordet estiquer, att fästa något. Etiketter, papperslappar med namn, sattes upp vid de franska 1600-talshoven, översta etikettnamnet hade första företrädet hos kungen. Så glasburkens etikett har gamla anor.”
Foto: sAnette Nantell

Få människor har förmånen att bli ett begrepp i det svenska samtalet. Etikettsexperten Magdalena Ribbing har blivit det. Malena Rydell träffar en kvinna som ser stil och hyfs som en väg till gemenskap – också kring julbordet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in