Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Våg av judehat sprids efter ung mans död

”Det har blivit en skitstorm på nätet, som har förstärkts i varje led. Det sprids på Facebook, Flashback och olika obskyra forum och det kommer en hel del skit, hot och förtal om mig”, säger Robert Aschberg till DN.
”Det har blivit en skitstorm på nätet, som har förstärkts i varje led. Det sprids på Facebook, Flashback och olika obskyra forum och det kommer en hel del skit, hot och förtal om mig”, säger Robert Aschberg till DN. Other: TT, bilden till höger är en genrebild.

Ett dödsfall i radikalnationalistiska kretsar är bakgrunden till en våg av antisemitiska konspirationsteorier på nätet. Grovt hat och hot riktas nu mot journalisten Robert Aschberg, som tar hjälp av en advokat. 

Natten mot den 15 december hittades en förgrundsgestalt inom den svenska radikalnationalismen avliden. Mannen, som var i 30-årsåldern, har kallat sig för medborgarjournalist och skaffat en bred följarskara bland annat genom strategin att göra hembesök hos journalister och publicister.

Polisen har bekräftat dödsfallet och uppgett att det inte finns någonting som tyder på brott. Men i sociala medier och alternativmedier, både i Sverige och internationellt, har ryktesspridningen varit långtgående: dödsfallet har legat till grund för en våg av konspirationsteorier, grov antisemitism och grundlösa brottsanklagelser.

– Det är väldigt mycket folk som kontaktar polisen i den här frågan, säger Tommy Lindén, chef på utredningssektionen vid Polisen i nordvästra Skåne.

– Det finns absolut ingenting som tyder på att det här skulle vara något brott över huvud taget. Det finns inte ens några antydningar om det. Det här är en tragisk händelse och jag hade varit jättetacksam om ni kan dementera alla rykten. 

Mitt i stormen står journalisten Robert Aschberg. Han var den som mannen, tillsammans med fotograf, gjorde sitt sista hembesök hos, eftermiddagen den 30 november. Robert Aschberg var inte hemma vid tillfället utan befann sig ombord på ett flygplan, på väg tillbaka till Stockholm efter en reportageresa i Kiruna.

Ett filmklipp, som publicerades drygt en vecka senare på flera sociala plattformar, innehöll en rad anklagelser och påståenden om Robert Aschberg. Mannen antydde senare att han skulle återkomma med fler uppgifter men dagarna därpå påträffades han avliden.

Mannens popularitet har varit bred i radikalnationalistiska och högerextrema kretsar. I flera städer anordnades offentliga minnesstunder efter hans bortgång. DN har genom mejl varit i kontakt med den grupp som mannen varit drivande inom och som offentliggjorde att han gått bort, men den som svarar på mejl uppger att man inte vill ställa upp på en telefonintervju. 

Via gruppen har mannens anhöriga gjort ett kort uttalande där man ber människor att respektera deras sorg: ”Jag förstår att min brors död har fött många tankar och känslor. Vi har tyvärr inga svar just nu”‚ skriver mannens bror och tillägger: ”Varje gång någon nämner tankar kring mord eller andra teorier så påverkar det oss något enormt”. DN har varit i kontakt med familjen som uppger att de inte vill lämna en kommentar.

Snabbt efter beskedet att mannen avlidit började grundlösa anklagelser mot Robert Aschberg florera i sociala medier, alternativmedier och på internetforum. Många inlägg har varit grovt antisemitiska, och ett av huvudspåren är påståenden om att Aschberg samarbetat med ”judiska kontakter”, finansmannen George Soros eller den israeliska säkerhetstjänsten Mossad för att mörda mannen, något som Medievärlden tidigare rapporterat.

– Det har blivit en skitstorm på nätet, som har förstärkts i varje led. Det sprids på Facebook, Flashback och olika obskyra forum och det kommer en hel del skit, hot och förtal om mig, säger Robert Aschberg till DN. 

– Jag är ganska van vid sådant här och går inte direkt i däck. I januari ska jag sätta mig i lugn och ro och titta igenom allt. Det är insamlat och jag ska tala med en mycket bra advokat. Men det är inte bråttom.

Robert Aschberg vill samtidigt tona ned betydelsen av ryktesspridningen. Han tror att bara en liten minoritet tar till sig av de konspirationsteorier som sprids, och menar att reaktionerna i sig bidrar till att öka motsättningarna inom radikalnationalistiska och högerextrema rörelser.

– Det här är rena snurrigheter och stolligheter och de som är lite smartare får svårare att komma ut med sitt budskap. Det finns till och med dem i de här kretsarna som ringt mig och bett om råd, vilket jag inte kan bidra med, säger Robert Aschberg.

Förutom Medievärlden har också Resumé och Aftonbladet rapporterat om de reaktioner som dödsfallet har gett upphov till. En splittrad högerextrem och radikalnationalistisk miljö har i efterdyningarna av dödsfallet förenats i att sprida antisemitiska konspirationsteorier, menar Mathias Ståhle, reporter på Eskilstuna-Kuriren, som det senaste året granskat flera främlingsfientliga propagandacentraler. 

– Av dödsfallet har man inom olika kluster av trollfabriker kokat ihop en historia som är ren och skär antisemitism. Man har samtidigt lyckats få gensvar för detta på ett sätt som jag inte har sett förut, säger Mathias Ståhle till DN.

Budskapet är inte utformat av en enstaka källa, menar Ståhle, utan i teoretiserandet kring dödsfallet har flera olika propagandacentraler riktat sitt fokus mot samma mål – och till skillnad från tidigare kampanjer har spridandet av konspirationen omedelbart eskalerat.

– Tidigare har budskap behövt ligga och gro under en tid. Det här kan bero på en effektiv organisering eller bara tur, men man verkar ha lärt sig hur spridningen fungerar. Det är lite oroväckande eftersom det inte brukar vara möjligt att skapa med normal internetdynamik, säger Mathias Ståhle.

Henrik Johansson, som driver antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men” och är ledarkrönikör i Dalarnas Tidningar, berättar att mannen som avlidit rört sig i gränslandet mellan flera högerextrema och radikalnationalistiska grupper, något som också bidragit till de starka reaktionerna på hans bortgång. Han skrev tidigare i veckan i DT att dödsfallet ”tänt en gnista av sällan skådat slag”.

– Vi har aldrig sett en mer omfattande kampanj av antisemitism i Sverige. Allt det här kommer att finnas kvar och jag är väldigt orolig för vilka konsekvenser det kan få, säger Henrik Johansson till DN.

Flera filmklipp och forumtrådar där teorier kring händelsen diskuteras och anklagelser förs fram har i nuläget visats över hundratusen gånger. Vid sidan av huvudspåren i konspirationsteorierna uppger Henrik Johansson att han lagt märke till diskussioner om möjliga hämndaktioner.

– Lögnerna sprids veckan efter att vi haft en stor diskussion om antisemitism i Sverige, som en följd av händelserna i Malmö och Göteborg. Man måste förstå hur allvarligt det är när flera tusen människor på internet sprider konspirationer där judar pekas ut som människor med mord i sinnet, säger Henrik Johansson.

– Jag tycker att många gör misstaget att förminska det här genom att titta på hans gärning, i stället för se på det samlade eftermälet. Man måste ta myten kring detta på allvar, eftersom kraften i det som händer nu är betydligt större än vad många tror.

Inom kort stundar inledningen på valåret 2018 i Sverige, något flera bedömare på förhand har varnat för kan leda till att mängden och kraften i propaganda, falska nyheter och konspirationsteorier ökar. Mattias Ekman, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet som forskat kring högerextrem och högerpopulistisk politisk kommunikation, menar att konspiratoriska föreställningar hänger ihop med en stark misstro mot ett utpekat etablissemang.

– De hänger samtidigt ihop med antisemitism, rasism och antifeministiska föreställningar som florerar i sociala medier. Tankefigurerna hakar i, gynnar varandra och tillgängliggör en viss sorts verklighetsuppfattning, ofta samtidigt som misstron mot etablerade samhällsinstitutioner och massmedier förstärks i dessa miljöer, säger Mattias Ekman.

Mathias Ståhle ser risker med att diskussionen om trollfabriker och de konspirationer som sprids kommer att stjäla allt större syre.

– När du, jag och alla andra väljare vill diskutera vård, skola, omsorg eller försvarsbudgeten så kommer de här krafterna att försöka se till att vi i stället sitter och diskuterar något annat. Men när det går så här långt kan vi inte ignorera det. Vi måste lära oss att se hur det här fungerar, säger Ståhle och avslutar:

– Mitt i den här stormen finns också en familj och anhöriga som nu sörjer en närstående som har gått bort. Jag måste säga att det är förkastligt att händelsen samtidigt används för helt andra syften i en trollkampanj. Alla människor har rätt att få sörja. Det handlar om vanligt hyfs och respekt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.