Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 22:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vannerna-berg-och-gynning-hittar-sig-sjalva-i-ny-podd/

Kultur

Vännerna Berg och Gynning hittar sig själva i ny podd

Carina Berg och Carolina Gynning har varit vänner i över ett decennium. Foto: Spotify

De har varit vänner i femton år. De tilltalar varandra Gynning respektive Berg, som gamla lumparkompisar. Sina insikter och erfarenheter pratar de nu om i fyrtio avsnitt av podden ”Gynning & Berg hittar sig själva” som premiärsänds på Spotify den 12 februari.

Georg Cederskog
Rätta artikel

Fyrtio avsnitt om 35 till 50 minuter är planerade. Tillkortakommanden, ålderspanik, sorger, lösa teorier och svaren på de stora livsfrågorna utlovas. Mycket humor också.

– Jag är så lycklig över att jag ska få göra detta med Gynning. Hon är den av mina vänner som oftast får mig att tappa hakan, konstaterar Carina Berg.

– Jag kan aldrig räkna ut eller förutse vad hon ska säga. Det är en sådan present att få sitta och prata initierat eller killgissa om livets stora frågor med henne.

Carina Berg ringer från studion där hon och medpoddare Carolina Gynning ska samlas vid en mikrofon en gång i veckan fram till november. 

 – Målet är att vi ska just hitta oss själva i podden. Allt som har med det målet att göra kommer vi att diskutera, både högt och lågt, sammanfattar Gynning idén bakom podden.

Vad är de avgörande svårigheterna med att som Stockholmsbo, senvintern 2019, hitta sig själv?

– De är extrema svårigheter, svarar Carolina Gynning utan betänketid. 

Carina Berg håller med.

– Ju äldre vi blir desto mindre vet vi ju. Man blir mer och mer ödmjuk inför det faktum att man inte har en aning om vem man är. Allt handlar ju bara om att dag för dag försöka må så bra som möjligt och göra kloka val så att man kan fortsätta att må så. Och det här tillåter förstås oss att tala om precis vad som helst, för allt har med detta att göra: Hur du väljer ditt jobb. Hur du hanterar dina barn. Dina relationer. Till och med vad du käkar eller hur din sömn är. 

De understryker båda att de vill att lyssnarna ändå ska skratta med dem, även när ämnena är allvarliga.

– Antingen hittar våra lyssnare något korn av smartness i programmet som de kan ta med sig – eller så har man bara skrattat. Har man inte gjort något av detta så ska man nog lyssna på någon annan podd. 

”Ju äldre vi blir desto mindre vet vi ju. Man blir mer och mer ödmjuk inför det faktum att man inte har en aning om vem man är.”

Att ”hitta sig själv” är ingen ny idé. Det försökte ju Aspasia i Aten 400 år f Kr och antagligen alla människor sedan dess. Är jakten på sig själv svårare i dag?

– Det är jättesvårt i dag för till exempel alla unga tjejer som blir fullpumpade med det här om hur man ska leva och hur man ska se ut, svarar Gynning. Det gör det svårt att skapa en egen identitet…

– …för våra föräldrar handlade det nog mer om att söka, för oss mer om att begränsa. Att stänga av alla olika intryck och åsikter.

De utlovar en hel del ”babbel”, men ramverket för podden är fria samtal om hur man når något slags harmoni i sitt liv.

– Det vi talar om ska inte vara för uppstyrt, försäkrar Gynning, utan komma från hjärtat hela tiden…

– … och vi kan börja med att tala om någon fiffig metod för hur man når inre lycka, fortsätter Berg, och så slutar vi med att tala om hur vi efter att vi fött barn kissar som sprinklers. Man vet aldrig var vi hamnar. Vi vet inte säkert – så det här är inte helt onervöst. Vi är så vana vid att tala med varandra så det är det svårt att koppla på censuren bara för att det står en mikrofon på bordet.

Det har gått femton år sedan de blev nära vänner, men arbetat ihop har Gynning och Berg inte gjort sedan 2009, i tv-programmet ”Stjärnor på is”. 

Ni har också levt tillräckligt länge för att rimligen ha både glädje och sorg i bagaget.

– Så är det ju. Vi sade häromdagen att under de här femton åren så har vi båda ömsat skinn både en och två gånger. Vi har så mycket att ösa ur – vi har förlorat nära vänner, sett sjukdomar på nära håll, gått vår beskärda del i terapi och blivit jättehjälpta av det, vi har separerat och skaffat barn och tacklar just nu ett varannan vecka-liv. Det finns många saker som tvingat oss att ställa oss lite utanför oss själva och titta på våra liv och ifrågasätta vad som är värt något och hur vill vi leva, svarar Carina Berg.

Carolina Gynning konstaterar att hon inte längre bryr sig om vad som kommer tyckas om deras podd.

– De här åren som man har varit i offentligheten har gjort en så van att man inte längre bryr sig om vad som skrivs, om tidningsrubrikerna som man ser när man står i matkön.   Jag skiter i det – och det är väldigt skönt för det var inte så kul i början.

Vad håller er samman som kompisar?

– Vi är ju extremt olika, men vi skrattar åt samma saker. Vi skrattar också åt det sorgliga – vi kan ringa upp varandra om någon jobbig grej och så slutar det ändå med att vi bryter ihop av skratt över det hela, svarar Carolina Gynning.

Carina Berg svarar snarlikt:

– Det är väldigt skönt att må dåligt bredvid Gynning. Hon är så intuitiv i allting. Alla råd man får av henne är så helt från vänster och därför är det så otroligt skönt att gå till henne med sina bekymmer. Det är fantastiskt att ha en vän som är så olik en själv.