Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 23:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/varfor-pratar-alla-pa-twitter-om-ben-jerrys-glass/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Varför pratar alla (på Twitter) om Ben & Jerry’s-glass?

Glass av märket Ben & Jerry’s.
Glass av märket Ben & Jerry’s. Foto: Matt Dunham/AP

Glassmärket Ben & Jerry’s tar ställning för ensamkommande flyktingars rätt att stanna i Sverige – och möter både hård kritik, hyllningar och skämtande i sociala medier.

De senaste dagarna har den amerikanska glasstillverkaren Ben & Jerry’s omtalats flitigt i sociala medier.

Anledningen är att glassmärket på sin svenska hemsida bjudit in till ett så kallat kärlekståg, som organisationerna Ung i Sverige och Elever mot utvisningar arrangerar med anledning av att riksdagen inom kort väntas rösta igenom ett beslut som ger 9000 unga afghaner rätt till tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige.

”Vi kommer att fortsätta att stödja den humanistiska folkrörelsen som river de murar som stänger ute människor och vara delaktiga i att skapa medmänskliga och interkulturella samhällen”, skriver glassfabrikören på sin sajt.

Ben & Jerry’s ställningstagande har orsakat stor uppståndelse, och har bland annat lett till att människor med starka åsikter både för och emot har gått in på företagets Facebook-sida och satt låga eller höga betyg på glassen.

Också på Twitter har diskussionen gått varm, efter att en rad högerpolitiker och -debattörer berättat att de numera bojkottar glassorten. 

Sverigedemokraternas Paula Bieler är en av dem som inte längre äter Ben & Jerry’s-glass.

Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson skriver att hon i framtiden kommer att bojkotta Ben & Jerry’s också om hon serveras glassorten i ett sammanhang där hon inte köpt den själv.

Hoten om bojkott har legat till grund för en rad andra twittrares åsikter, och skämt, i frågan.

 

 

 

 

På sin hemsida redovisar också glassmärket Ben & Jerry’s varför de väljer att ta ställning för människor på flykt. 

”Som företag har vi en unik möjlighet att mobilisera människor och förändra världen till det bättre. Därför säger vi ifrån när vi ser orättvisor – och den pågående flyktingkrisen är just ett sådant tillfälle”, skriver glassfabrikanten.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.