Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vargas-lagola-ar-odiskutabelt-kompetenta-men-saknar-nerv/

Skivrecensioner

Vargas & Lagola är odiskutabelt kompetenta men saknar nerv

Salem al Fakir och Vincent Pontare ger ut sitt första album som duon Vargas & Lagola.
Salem al Fakir och Vincent Pontare ger ut sitt första album som duon Vargas & Lagola. Foto: Ea Czyz

När låtskrivarproffsen Salem al Fakir och Vincent Pontare släpper sitt första album som artistduon Vargas & Lagola låter det som att de har massor de vill bevisa.

Många låtskrivarproffs har vid det här laget märkt att det inte är givet att man blir en succé som artist bara för att man lyckats skriva hits åt andra. Oftast finns helt enkelt skäl till att man funkat bättre bakom kulisserna. Salem al Fakir och Vincent Pontare har förvisso redan egna solokarriärer bakom sig. Men när de nu släpper sitt första album som duon Vargas & Lagola framstår skivan ändå som en debut.

”The butterfly effect” gör allt för att bevisa att de båda har saker att komma med även som frontpersoner. Fast förankrad i psykedelia är den full av jangliga gitarrer, fuzziga strukturer och stämsång. De elva spåren är otroligt välgjorda, inte en detalj i den fluffiga ljudbilden har lämnats åt slumpen.

Precis som närbesläktade Miike Snow, Britney-producenterna Bloodshy & Avants projekt, är Vargas & Lagola odiskutabelt kompetent, men också mycket stiliserat. Duktigt, dessvärre på bekostnad av något som liknar nerv.

Bästa spår: ”Since 99”

 

Läs fler musikrecensioner av Sara Martinsson, till exempel om hur robotliknande 070 Shake ändå sjunger så att det låter rakt från hjärtat.