Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/varldens-storsta-designpris-laggs-ner/

Kultur

Världens största designpris läggs ner

Den isländske formgivaren och konstnären Brynjar Sigurdarson blev den siste mottagaren av Torsten och Wanja Söderbergs pris. Foto: Röhsska museet

Torsten och Wanja Söderbergs pris, som räknas som världens största i sitt slag, har delats ut för sista gången. Det meddelar Torsten Söderbergs stiftelse efter att dess ordförande Tomas Söderberg gick bort i januari.

Rätta artikel

Tomas Söderberg, som var en av paret Söderbergs tre söner, var djupt engagerad i prisets instiftande 1994 och han satte sin tydliga prägel på det under sina många år som ordförande.

Priset har delats ut av Röhsska museet i Göteborg, som även stått som värd för utställningar med pristagarna.

”Röhsska museet ska självklart fortsätta att lyfta fram nordisk design. Det goda samarbetet mellan Torsten Söderbergs stiftelse och Röhsska museet fortsätter, bland annat genom forskningsprojekt som stiftelsen stöttar”, säger Röhsskas museichef Nina Due i ett pressmeddelande.

Torsten och Wanja Söderbergs pris har räknats som världens största pris inom design. Prissumman på en miljon har tilldelats en framstående formgivare i Norden. Förra året gick det till den isländske formgivaren och konstnären Brynjar Sigurdarson.