Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-23 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/varldskand-operastjarna-anklagas-for-sexuella-trakasserier/

Kultur

Världskänd operastjärna anklagas för sexuella trakasserier

Foto: TT

Nio kvinnor anklagar en världsberömd operasångare för sexuella trakasserier. Det rapporterar nyhetsbyrån AP. Byrån har också talat med över trettio ytterligare människor i branschen, som säger att de bevittnat händelser där han agerat opassande.

Sångaren har figurerat i över 150 roller och räknas som en av världens främsta. De nio kvinnorna, varav åtta är sångare och dansare, säger till AP att stjärnans uppförande varit en ”öppen hemlighet” i operavärlden och talar om incidenter från åttiotalet fram till i dag.

Enligt deras berättelser har stjärnan lockat med jobbmöjligheter för att få in kvinnor i sexuella relationer, och hotat med indragna jobb när de sagt ifrån. Han ska också ha tvingat till sig kyssar och beröring.

– En jobblunch är inget märkligt, men att någon försöker hålla dig i handen eller lägga handen i ditt knä under en jobblunch är konstigt. Han skulle alltid röra vid en på något vis, och alltid kyssa en, säger en av kvinnorna till AP.

Ett trettiotal operabranschkollegor som AP talat med säger att de bevittnat stjärnans ”opassande sexuella beteende”, och att han riktat in sig på yngre kvinnor.

Operasångaren skriver i ett uttalande till AP att anklagelserna, ”som de nu presenterats”, är osanna.

– De trettio år gamla anklagelserna från dessa anonyma individer är djupt oroande, och som de nu presenterats, osanna. Ändå är det smärtsamt att höra att jag kan ha gjort någon upprörd eller fått dem att känna sig obekväma. Jag har uppfattningen att alla mina interaktioner och relationer har varit välkomna och präglats av samtycke.