Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Världskarta för barn plockas bort efter rasistisk nidbild

En världskarta för barn som sålts som läromedel till skolor innehöll bilder av rasistiska stereotyper. Efter kritik har förlaget beslutat sig för att plocka bort kartan.

Peter Lööv Roos skulle hämta sin 12-åriga dotter Jorgie i skolan när hon uppmärksammade honom på den stora världskartan ”Barnens världskarta” som var uppsatt i uppehållsrummet.

—Min dotter sa ”Titta pappa, kartan är jätterasistisk”. Det var helt bisarrt att den här kartan satt uppe i ett uppehållsrum på en skola.

Bilderna som Peter Lööv Roos dotter reagerade på porträtterade befolkningen i olika delar av Afrika på ett rasistiskt stereotypt sätt, beskriver han.

—Det här är närmast vulgärrasistiska karikatyrer, säger Peter Lööv Roos.

Kartan, som togs in av Beta Pedagog 2010, har sålts till skolor och privatpersoner som läromedel. Den har marknadsförts som världskartan som ”borde sitta i alla barnrum, klassrum, bibliotek, fritids, personalrum...”. Enligt hemsidan ska den locka barnen att titta på världen ”med nyfikna och kunskapstörstande ögon”. Man skriver vidare att ”alla bilder, figurer, djur och människor som finns på kartan är tecknade med glimten i ögat och har ett humoristiskt, karikatyrliknade uttryck.”

—För vem är det här humoristiska bilder? Det känns osmakligt - nästan som en parodi, säger Peter Lööv Roos.

Peter Lööv Roos laddade upp bilderna från kartan i en grupp på Facebook där den ledde till stor diskussion. Flera av medlemmarna i gruppen kontaktade förlaget för att kritisera försäljningen av kartan. Enligt Liliane Marchert Olsson, ekonomichef för Beta Pedagog, riktades kritiken mot en gammal version av kartan från 2010, som redan omarbetats en gång.

—Den omarbetades en gång efter att vi fick kritik för bilderna. Då stoppade vi den och gjorde om den - och det är den gamla versionen som debatterats i sociala medier. Det är inte samma karta vi sålt fram till i dag, säger hon.

På Beta Pedagog förlag kan man inte svara på hur många av ”Barnens världskarta” som sålts. Men även om den karta som hängde i Peter Lööv Roos dotters skola var den gamla versionen från 2010 har man nu valt att plocka bort även den omarbetade versionen från förlaget.

—Jag har förstått att folk inte tyckte att den nya versionen heller var okej. Och vi vill inte bidra till någonting som verkar stötande för folk. Är det så att folk har synpunkter på våra produkter så väljer vi självklart att tillmötesgå dessa synpunkter, säger Liliane Marchert Olsson.

Peter Lööv Roos tycker att det är bra att man valt att ta bort kartan efter kritiken.

—Det är ju inte ett årtionde för tidigt. Det var ju en slump att jag fick se det här och jag tänker bara på hur många skolor eller dagis sådana här kartor sitter uppe - och varför ingen reagerat tidigare, säger han.

Borde man inte ha sett att de här bilderna kunde väcka anstöt redan från början?

—Den här kartan innehåller tusentals små bilder. Så vi har helt enkelt missat det, säger Liliane Marchert Olsson.

För Peter Lööv Roos är det viktigt att frågan tas på allvar. Och han menar att problemet just är att sådana här bilder släpps igenom.

—Man kan ha alla goda intentioner, men det finns ändå en fullständig blindhet och okunskap inför rasistiska uttryckssätt och hur rasismen, även den ointentionella, går in under skinnet på folk - särskilt när den förringas, säger Peter Lööv Roos.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.