Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vasterbros-historia-makabert-benfynd-vittnar-om-olagliga-obduktioner/

Kultur

Västerbros historia: Makabert benfynd vittnar om olagliga obduktioner

Ur filmen ”Burke and Hare” 1971 som bygger på verkliga händelser i Edinburgh. Foto: United Artists/Kobal/Rex

Varannan vecka skriver Augustbelönade fackboksförfattaren Magnus Västerbro om små och stora historiska nyheter i DN. Denna vecka bland annat om skrupelfria läkare och kvinnliga matvanor.

I fjol hittades ett stort antal skelettdelar från männi­skor nedgrävda på en bakgård i skotska Aberdeen. Nu har den mörka sanningen bakom fyndet avslöjats.

Det var en grupp byggnadsarbetare som gjorde den omskakande upptäckten, medan de grävde ett dike bakom ett mer än 200 år gammalt hus. I leran och jorden hittades mer än hundra delar av ben, bland annat flera klart urskiljbara människoskallar. Myndigheter tillkallades, och en första undersökning visade att de som låg begravda där inte bara hade lagts till vila långt ifrån någon kyrkogård. Många av benen bar dessutom spår av att ha skurits i på underliga sätt. 

Sedan fyndet gjordes har arkeologen och benexperten Rebeca Crozier vid Aberdeens universitet undersökt det närmare, och kommit fram till att det handlar om kvarlevorna efter sju personer, därav två barn, som troligen levde någon gång mellan 1750 och 1850. Crozier fann också att den troliga orsaken till skadorna på benen är att de uppkommit när kroppar obducerats. Det i sin tur pekar på att kropparna en gång användes av studenter vid stadens universitet, som under 1800-talets första hälft var känt som en av de bästa läkarskolorna i Storbritannien.

Till saken hör att det under stora delar av denna tid i princip var olagligt att använda döda kroppar på det sättet. Lagstiftningen hade kommit till som en följd av starka folkliga protester mot att läkare mot slutet av 1700-talet hade börjat köpa fattiga dödas kroppar just för att kunna öva kirurgi.

Läs mer: Magnus Västerbros nya bok recenseras 

Det i sin tur hade lett till spektakulära och uppmärksammade händelser som då två män i Edinburgh, William Burke och William Hare, i slutet av 1820-talet avslöjades med att ha mördat minst 16 personer och sålt kropparna till stadens anatomiska forskare. Otaliga berättelser spreds om gravplundrare som stal kroppar från kyrkogårdar för att sälja till läkare, vilket bidrog till att ett motstånd mot obduktioner av alla slag höll i sig långt in på 1900-talet.

Troligen såg han till att skaffa fram döda kroppar som han och hans studiekamrater sedan kunde öva på innan de i hemlighet grävdes ner på husets bakgård.

Det nya fyndet i Aberdeen är ett bevis på vad forskare i och för sig känt till – att läkarstudenter ofta såg till att skaffa fram kroppar att öva på ändå, oavsett vad lagen sade. Detta för att övningar på döda kroppar sågs som ett överlägset sätt att studera den mänskliga anatomin på, och för att träna på kirurgiska ingrepp. 

I det här fallet misstänker man att den skyldige är en viss Alexander Creyk, läkarstudent som bodde i huset där fyndet gjordes under åren kring 1850. Troligen såg han till att skaffa fram döda kroppar som han och hans studiekamrater sedan kunde öva på innan de i hemlighet grävdes ner på husets bakgård. ”Helt säkra på att det är han kan vi förstås inte vara, men mycket pekar i den riktningen”, säger arkeologen Bruce Mann.

Kvarlevorna efter de okända människorna kommer nu att läggas till vila på en av stadens kyrkogårdar.

DN:s historiska quiz: Nio nya frågor om gamla saker 

● ● ●

Storskalig handel med koppar redan för 3.500 år sedan 

En koppargruva i dagens Wales, Great Orme i Conwy, stod i centrum för en omfattande handel under tiden kring 1500 år f Kr, enligt en ny studie. Redan då fanns upparbetade handelsnätverk i norra Europa, som gjorde att koppar från Great Orme hittats i bronsföremål så långt borta som i dagens Sverige och Baltikum. Forskarna lyckades skapa ett slags ”fingeravtryck” för den koppar som bröts i Wales, vilket sedan kunde användas för att spåra hur metallen spreds. Man tror att koppar från Great Orme användes i så många som en miljon föremål under gruvans 200 år långa storhetstid.

Fisk och sallad blev kvinnlig mat i slutet av 1800-talet

Först under 1800-talets sista decennier uppstod idén att en viss sorts mat är typiskt kvinnlig och en annan manlig, enligt en ny bok av Paul Freedman vid universitet i Yale i USA. Innan dess åt alla i de amerikanska familjerna samma mat, och inget i exempelvis kokböcker tydde på att kvinnor och män skulle vilja ha olika saker att äta. Men när allt fler kvinnor började yrkesarbeta skapades restauranger inriktade på kvinnor som åt utan manligt sällskap. I dessa lanserades med tiden menyer som beskrevs som vad kvinnor egentligen ville äta, som fisk, vitt kött och sallader, liksom ost och söta efterrätter. Sådan mat beskrevs som typisk för en kvinnlig diet, och skulle göra den som åt av den sund, smal och vacker. 

27.200

Ungefär så många sidor består det historiska uppslagsverket Svenskt biografiskt lexikon av hittills. SBL finns gratis på nätet, men publiceras även i tryckt form. Band 34, från Strömberg till Swensson, har precis getts ut. 

Läs om fler av Västerbros historiska nyheter