Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Veckans språkfrågor: Vad heter Iphone i plural?

En Iphone, flera …?
En Iphone, flera …? Foto: AP

Vill du också ha svar på en språkfråga?
Ring: Språkrådet 0200-295555, vardagar 9–12.
Eller mejla:
sprakfragor@sprakradet.se

Tårta på tårta om kvinnohatare

Som jag förstår ordet misogyn betyder det ’kvinnofientlig, kvinnohatare’, alltså en som hyser hat eller förakt mot kvinnor. Varför skriver man då till exempel misogyn kvinnohatare, det borde ju betyda ’kvinnohatande kvinnohatare’? Hur ska ordet användas?

Anna

Svar: Det stämmer att adjektivet misogyn betyder ’kvinnofientlig’. I Nationalencyklopedin definieras ordet misogyni som ”hatisk attityd mot kvinnor”.

Så visst är frasen misogyn kvinnohatare tautologisk, ”tårta på tårta”. Det hade kunnat räcka att skriva antingen att personen är misogyn eller kvinnohatare. Men författaren kanske vill poängtera företeelsen extra mycket eller så misstänker hen att alla inte förstår ordet misogyn. Då kan man välja att använda en tautologi för att förstärka eller förtydliga.

Ingrid Olsson

Skrivkurs är vår rekommendation

Enligt Svenska Akademiens ordlista heter det skrivarkurs, men jag ser ofta varianten skrivkurs. Vilken av formerna rekommenderar ni?

Pernilla

Svar: Båda går bra att använda, men vi rekommenderar i första hand formen skrivkurs, åtminstone för den typ av kurser som gäller yrkesmässigt skrivande. Skrivarkurs är visserligen betydligt vanligare i andra sammanhang, till exempel i tidningstext, men brukar associeras med kurser på folkhögskola, ofta skönlitterära.

Skrivarkurs är bildat av förledet skrivare, ’person som yrkesmässigt skriver’, medan förledet i skrivkurs är skriva, så man kan se det som att den förra fokuserar mer på personen och den senare mer på aktiviteten.

Gabriella Sandström

En Iphone blir fler med rätt efterled

Vad heter mobiltelefonen Iphone i plural?

Sten

Svar: Det finns ingen etablerad pluralform för varumärket Iphone, men man kan lägga till ett böjbart efterled, som -telefon: Iphonetelefoner. Man kan också välja samma plural som för telefon, och lägga ändelsen direkt på namnet: Iphoner. Den formen följer ett vanligt böjningsmönster för inlånade ord med betoning på första stavelsen, men i bruket förekommer även den vardagliga formen Iphonar.

Ola Karlsson

Läs fler språkfrågor här.

Veckans språkfrågor.

Veckans språkfrågor publiceras i samarbete med Språktidningen och Språkrådet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.