Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vem-far-arets-polarpris-2020/

Kultur

Låtskrivaren Diane Warren och operasångerskan Anna Netrebko får Polarpriset

01:12. Diane Warren och Anna Netrebko tilldelas årets Polarpris.

2020 års Polarpris inom populärmusik går till amerikanska låtskrivaren Diane Warren och det klassiska priset tilldelas den rysk-österrikiska operasångerskan Anna Netrebko.

Under tisdagsmorgonen tillkännagavs vinnarna av årets Polarpris. Till skillnad från fjolårets osedvanliga vinnartrio blir det som vanligt två pristagare i år.

Diane Warren är mottagaren av priset inom populärmusik. Som kompositör och låtskrivare har Warren varit Oscarsnominerad tio gånger. Amerikanskan har dessutom vunnit en Grammy för Céline Dions ”Because you loved me”.

Warren föddes 1956 i Van Nuys, Kalifornien, och står bakom hitlåtar som Aerosmiths ”I don't wanna miss a thing”, Toni Braxtons ”Un-break my heart” och Chers ”If I could turn back time”. 

Diane Warren har även skrivit låtar för svenska Ace of base och popgruppens grundare Ulf Ekberg hyllar henne.

– Det är bara att kolla på hennes meritlista för att se hur stor hon är. Hon har jobbat med många stora artister. Alltifrån Britney Spears, Lady Gaga, Aerosmith och Christina Aguilera. Céline Dion... och oss, förstås! säger han till DN.

 – Jag tycker att hon är världens bästa kvinnliga låtskrivare. Hon vet precis vad hon vill och hon hör nästan innan hon skriver sina låtar vilka som ska uppträda med dem. Hon är otroligt självsäker.

Det är inte särskilt vanligt att just låtskrivare får ta emot det prestigefyllda priset. Ulf Ekberg välkomnar därför årets pristagare.

– Det är jätteviktigt att låtskrivare uppmärksammas. Nuförtiden vet nästan ingen vilka som har skrivit och producerat låtarna vi lyssnar på. På vinylens tid kunde man åtminstone läsa det på etiketten, resonerar han.

Den svenske låtskrivaren Douglas Carr har arbetat tillsammans med Diane Warren. Han tecknar en bild av en excentrisk och målinriktad kollega.

– Hon har en häftig humor och är lite galen. Det var fascinerande att se hennes arbetsrum, det var så jäkla stökigt och dammigt. Man såg inte ens vilken synt hon hade, den var helt täckt av damm, säger han till DN och fortsätter:

– Hon hade ett likadant rum bredvid arbetsrummet som bara användes som papegojbur. Hennes papegoja satt på en pinne mitt i rummet och sket överallt.

Operasångaren Anna Netrebko får årets klassiska pris. Sopranen föddes 1971 i Krasnodar i Ryssland, men är sedan 2006 österrikisk medborgare. Hon räknas som en av operavärldens främsta och fick sitt internationella genombrott i rollen som Anna Donna på Festspelen i Salzburg 2002.

– Hon är väldigt speciell. Hon är det som man brukar kalla ”extra” och har någonting på scenen som trollbinder. Det är intressant, för hon säger själv att man måste vara kall på scenen, säger prisnämndens ordförande Alfons Karabuda till DN, och fortsätter:

– Hon menar att man måste se matematiskt på musikskapandet. Men när hon går upp på scenen är hon allt annat än en matematiker. Hon lägger verkligen ned sin själ i det hon gör.

Anna Netrebko
Anna Netrebko Foto: Mirjam Reither/TT

– Jag är väldigt stolt och vet att många musiker som jag älskar och respekterar har fått priset före mig och jag är lyckligt över att vara en av dem, säger Anna Netrebko i en skriftlig kommentar till DN.

Vad tar du med av Ryssland i din sång?

– Jag tar med mig på scen en del av Krasnodar där jag föddes. Kubankosackerna, som lever där, är väldigt passionerad och temperamentsfulla och älskar att sjunga och dansa.

Din röst har tagit dig över världen och in i människors hjärtan. Vad vill du åstadkomma med dig sång, och vad hoppas du på framöver? 

– Jag har alltid jobbat hårt för att kunna ge det bästa jag har och är tacksam för att ha uppnått mycket som jag aldrig kunnat drömma om. Jag hoppas att få sjunga spännande roller och fortsätta flera år till. Bortsett från det önskar jag att min familj och mina vänner ska vara lyckliga och friska. Det viktigaste av allt.  

Prissumman är en miljon svenska kronor till vardera pristagare. Polarpriset syftar till att premiera musiker, grupper eller institutioner som har haft en betydande inverkan på musiklivet. I allmänhet utses varje år en vinnare inom populärmusik och en inom klassisk musik.

Diane Warren
Diane Warren Foto: Robyn Beck/AFP

Första gången Polarpriset delades ut var 1992. Då var det Paul McCartney samt de tre baltiska staterna som tog hem priserna. En lång rad välkända namn från musikvärlden återfinns därefter på listan över de som har fått ta emot priset, som instiftades av Stig ”Stikkan” Andersson – grundare av skivbolaget Polar Music och även Abbas manager.

Länge har kung Carl Gustaf delat ut det prestigefyllda priset, men så blir det inte i år. Prisutdelningen, som sker den 9 juni 2020 på Grand Hôtel i Stockholm, krockar nämligen med en av kungens årliga tjänsteresor.

Läs mer om Polarpriset i DN.