Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 08:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vera-lynn-avliden/

Musik

Brittiska stjärnan Vera Lynn avliden

På sin 100-årsdag fick Vera Lynn en målning av sig själv från krigsåren.
På sin 100-årsdag fick Vera Lynn en målning av sig själv från krigsåren. Foto: Stephen Pover/REX

Den legendariska sångerskan Vera Lynn har avlidit, 103 år gammal. Det meddelar hennes familj i ett uttalande.

Vera Lynn debuterade på scen redan som sjuåring, för 96 år sedan. Hon gjorde sig under krigsåren känd som ”The British forces' sweetheart” och uppträdde för de brittiska trupperna i länder som Burma, Egypten och Indien. Mest känd blev hon för låten ”We'll meet again” som hon spelade in 1939, 22 år gammal. 1952 blev hon med låten med låten ”Auf wiedersehen, sweetheart” den första brittiska artisten som toppat USA:s topplista.

Vera Lynn toppade de brittiska topplistorna så sent som 2009 med skivan ”We'll meet again: The very best of Vera Lynn”. I och med placeringen blev hon den äldsta artisten som toppat de brittiska listorna. 2017, vid 100 års ålder, släppte hon skivan ”Vera Lynn 100”, vilket gjorde henne till den första hundraåringen som haft ett album på de brittiska topplistorna.

Enligt ett uttalande från Lynns familj avled hon under torsdagen i närvaro av sin familj, rapporterar Sussex Express.

Läs mer: Andra världskrigets brittiska stjärna Vera Lynn fyller 100 år 

Ämnen i artikeln

Musik

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt