Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Vi ägnar allt mindre tid åt papperstidningen

Dåvarande finansministern Gunnar Sträng läser Astrid Lindgrens berömda Pomperipossa-text, mars 1976.
Dåvarande finansministern Gunnar Sträng läser Astrid Lindgrens berömda Pomperipossa-text, mars 1976. Foto: Sven-Erik Sjöberg

16,3 minuter. Så länge ägnar en genomsnittsläsare sin papperstidning varje dag. Siffran gäller hela jorden.

De dystra siffrorna publiceras av den brittiska tidningen The Guardian på måndagen efter en undersökning gjord av Zenith Optimedia. De visar att läsningen av en papperstidning minskat med 25,6 procent mellan åren 2010 och 2014, från 21,9 minuter per dag till 16,3 minuter.

Och minskningen förutspås fortsätta och kommer enligt undersökningsföretaget att nå 14,1 minuter per dag 2017. Istället flyttar läsarna sin tid till nätet.

Också i Sverige minskar tidningsläsandet snabbt, främst bland de unga, konstaterar Utrikespolitiska institutet i sin Landguide och i juni förra året visade en undersökning gjord av Mediebarometern att andelen svenskar som läser en morgontidning minskat från 72 procent till 56 procent under sex år.

SOM-Institutet, som regelbundet undersöker svenskarnas medievanor, har visat att de som läser en morgontidning minst fem gånger i veckan har minskat från 81 procent 1990 till 53 procent 2013.

Läsningen av en kvällstidning har minskat från 35 procent till 9 procent under samma period.

Men – de svenskar som faktiskt läser sin tidning gör det 30 minuter per dag enligt siffror från 2014.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.