Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Vi är en bra grupp människor i Akademien nu”

Foto: Alexander Mahmoud

Svenska Akademien är mitt uppe i processen för att välja in nya medlemmar, bekräftar den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson för DN – som betonar kvaliteten i den återstående gruppen. 

– Vi är en bra grupp människor i Akademien nu som strävar åt samma håll, säger han. 

På torsdagskvällen hade Svenska Akademien som vanligt möte i Börshuset och den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson bekräftar efter mötet för DN att man för diskussioner kring att välja in nya ledamöter i sällskapet. 

Har ni diskuterat vilka som ska väljas in?

– Vi har fört den diskussionen vidare, ja.

Det är fyra stolar som nu formellt har blivit tomma, och processen med att fylla dem har enligt tidigare uppgifter till Expressen väntats bli klar innan sommaruppehållet den 31 maj.  

Anders Olsson vill dock inte berätta något om vad diskussionerna har lett till och hänvisar till sekretess, och han berättar också att diskussionen kommer att ”fortskrida” och att det ännu är oklart hur lång tid det kommer ta innan de kan presentera några nya namn. 

Han vill inte heller ge några detaljer kring hur dialogen med den förre ständiga sekreteraren Sara Danius ser ut i nuläget. 

– Vi har inte fört den diskussionen i dag, kommenterar han det hela och beskriver det som en ”känslig situation”. 

Den tillfällige ständige sekreteraren betonar att processen går framåt och att Akademien nu ”strävar åt samma håll”. 

– Vi tar det ett steg i taget. Jag har förtroende för processen som den sköts för tillfället. Vi är en bra grupp människor i Akademien nu som strävar åt samma håll, säger Anders Olsson.

Tidigare under torsdagen gick Anders Olsson ut med ett pressmeddelande om att en grupp krishanterare ska reda ut Svenska Akademiens kris. Denna grupp består i nuläget av sex-åtta personer, och Anders Olsson skriver i pressmeddelandet att Akademien ska fortsätta rekrytera ”externa personer med kompetens inom juridik och konflikthantering, organisationens uppbyggnad och kommunikation”. 

Läs mer: Svenska Akademien ska prövas som myndighet 

Detta efter att Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten i en intervju med DN sagt att ”extern hjälp av olika slag skulle vara till gagn för Akademien”.

I nuläget består Svenska Akademien av tio aktiva ledamöter, fyra formellt tomma stolar och fyra stolar vars ledamöter har lämnat Akademiens arbete utan en begäran om formellt utträde. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.