Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/vi-blev-chockade-av-att-se-vakterna-trycka-ned-den-gravida-kvinnan-i-t-banan/

Kultur

”Vi blev chockade av att se vakterna trycka ned den gravida kvinnan i t-banan”

Solí Myhrman, Amanda Quartey, Doreen Ndagire och Segal Mohamed spelar de fyra rollerna i ”24 timmar svart kvinna”. Foto: John Odou Andrews

Rasism och kvinnoförtryck står i fokus när Riksteaterns ”24 timmar svart kvinna” har premiär 18 februari. Handlingen följer fyra vänner under ett hektiskt dygn då deras vänskap ställs på prov.

Mohamed Yussuf
Rätta artikel

Skribenten Fanna Ndow Norrby startade våren 2014 instagramkontot ”Svart kvinna”. Där publicerade hon svarta svenskars vittnesmål samt erfarenheter av rasism och sexism. Kontot fick snabbt tusentals följare, och året därpå samlade hon ett flertal av de personliga berättelserna i antologin ”Svart kvinna”. 

I DN:s recension av boken ( 29/10 2015) skrev Anna Hallberg att den var ”som gjord för att användas på skolor, bibliotek och arbetsplatser”. 

Den uppmärksammade boken ligger nu till grund för föreställningen ”24 timmar svart kvinna”, med manus av Fanna Ndow Norrby, som har premiär 18 februari på Riksteatern i Hallunda.

– Ett av pjäsens budskap är att belysa hur mycket rasism svarta kvinnor behöver utstå och navigera sig igenom under enbart ett dygn, säger en av skådespelarna Solí Myhrman. 

– Pjäsen illustrerar även hur vi som svarta kvinnor tvingas ta till oss olika strategier för att överleva den rasism vi utsätts för. 

Föreställningen utgår från ett intersektionellt perspektiv, som används för att synliggöra hur samhällets olika typer av förtryck samverkar. 

– Kvinnorna får sina kroppar antastade, en typ av förtryck som drabbar dem just för att de är kvinnor. Sedan drabbas de även för att de är svarta, bland annat genom att få rasistiska glåpord kastade efter sig. 

– Och deras reaktioner skiljer sig åt: någon blir arg, en annan stänger av helt och avlägsnar sig från situationen. Deras olika sätt att handskas med det de utsätts för gör att deras vänskap prövas. 

Jag hoppas att de svarta personerna som kommer och tittar ska känna sig stärkta och sedda. Att de ska uppskatta att vi äntligen får berätta deras historia.

Förberedelserna inför premiären har påverkats av den uppmärksammade incidenten som skedde i början av februari, när två ordningsvakter i tunnelbanan ingrep mot en svart kvinna gravid i åttonde månaden. Filmer som spreds i sociala medier visade hur vakterna tryckte ner kvinnan, med ansiktet nedåt, på en träbänk. 

– Vi blev så klart chockade av vad vi såg och vi har diskuterat det väldigt mycket. De frågor pjäsen tar upp är visserligen ständigt aktuella, men det som den gravida kvinnan fick utstå visar än en gång hur angeläget detta ämne är. 

Solí Myhrman betonar att ”24 timmar svart kvinna” inte enbart handlar om rasism och kvinnoförtryck, utan även berör mer allmänmänskliga ämnen.

– Bortom det uppenbara förtrycket är det en historia om de fyra kvinnornas vänskap. Som alla andra kompisar vill de ju bara ha kul tillsammans, och de har diskussioner om jobb och kärlek. Att även få visa upp deras vardag känns som en viktig del av föreställningen. 

Vilka förhoppningar har du inför premiären?

– Jag hoppas att de svarta personerna som kommer och tittar ska känna sig stärkta och sedda. Att de ska uppskatta att vi äntligen får berätta deras historia. Sedan hoppas jag att de icke-svarta i publiken är öppna och mottagliga för pjäsen. Och att de får en djupare förståelse för hur svarta kvinnor påverkas av vardagsrasismens komplexitet, säger Solí Myhrman.