Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Vi måste respektera vår fiende”

Den brittiska författaren Karen Armstrong har tilldelats Kunskapsprisets internationella hederspris för sin strävan att mäkla fred mellan religioner. I dag chattar hon med DN.se:s läsare.

– Jag blev väldigt glad när jag fick höra om utmärkelsen. Jag kände inte till priset, det kom som en överraskning, men jag ser verkligen fram emot att få komma till Sverige och ta emot det, säger hon till DN.se strax innan hon ska kliva på planet som ska ta henne till Stockholm.

På måndagen tar hon emot priset ur kronprinsessan Victorias hand i Blå hallen i Stockholms stadshus. I sin omfångsrika produktion, som omfattar såväl böcker som föredrag, återkommer hon ofta till de många likheter som präglar världens religioner.

Juryn skriver i sin motivering att Karen Armstrong ”når ut som en fredsmäklande röst” i en tid då stora händelser får en allt starkare koppling till jordens olika trosläror.

– Vi lever efter många religioner och det är skillnad på dem. Men de har också stora likheter. Viktigast är betydelsen av empati.

Charter of Compassion är en av Armstrong grundad rörelse vars syfte är att sprida budskapet om medkänsla.

– Kärnan är det klassiska: Du ska inte behandla andra annorlunda än vad du själv skulle vilja bli behandlad. Det gäller i såväl det privata som politiska, säger hon och påtalar att det snackas väldigt mycket i dagens samhälle.

– Det är viktigt att vi förstår religionerna på djupet, det är så mycket nonsensprat numera. Att inte förstå grunderna är farligt för vår säkerhet.

Karen Armstrong berättar om sitt senaste besök i Stockholm. I mars i år var hon i staden för att lansera boken ”12 steg till ett liv i medkänsla”, då hon träffade ett par journalister som menade att svenskar inte behöver sätta sig in i exempelvis islam – mot oss riktas ju inga attacker.

– Men se bara vad som hände i Norge några månader senare. I sitt manifest citerade gärningsmannen en rad brittiska och amerikanska neokonservativa tänkare som skrivit om islam.

– Världen är så starkt sammanknuten – finansiellt, politiskt och genom internet. Ändå är vi väldigt polariserade. Det är enormt farligt. Vi måste lära oss att förstå varandra på djupet.

Just förståelsen och medkänslan återkommer Armstrong till. Ideal som inte alltid är lätta att leva upp till, ens för den som vigt sitt liv åt att påverka andra:

– Jag strävar efter det varje dag. Medkänsla är svårt. Men vi måste försöka.

Hur ska vi då gå tillväga? Den nyblivna Kunskapspristagaren pekar ut en faktor viktigare än andra:

– Att vi respekterar och förstår våra fiender. Att vi inser att även de kan uppleva lidande.

– När vi ser och förstår våra vänners historia kan vi också förstå deras handlande. Det kan vara svårt, men vi vet att vi kan. Nu måste vi lära oss att också förstå våra fienders historia.

Ett steg på vägen är att våga lyssna.

– Vi måste lära oss att bli öppna och mottagliga. Och att lyssna utan att döma, säger Armstrong.

Karen Armstrong

Grundare av organisationen Charter of Compassion, som arbetar för att sprida budskapet om medkänsla.

Armstrong föddes 1944 i England och tillbringade på 1960-talet sju år som nunna i ett romerskt-katolskt kloster.

Hon har skrivit ett stort antal böcker som alla kretsar kring tro och religion, bland andra ”12 steg till ett liv i medkänsla”, ”För Guds skull”, ”Genom den trånga porten”, ”Historien om Jerusalem”, ”Buddha” samt ”Muhammed: En biografi”.

Nationalencyklopedins kunskapspris

Kunskapspriset belönar inspirerande, innovativ kunskapsspridning och delas ut i tre kategorier: Kunskapspriset, Folkets pris och det Internationella hederspriset.

Prissumman är 250.000 kronor.

Läs mer här: http://kunskapspriset.se/

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.