Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Vi rör inte ett finger till för Dylan”

Foto: Fredrik Funck, David Vincent/AP

Svenska Akademien har i över en vecka försökt få fatt i årets Nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, men nu är det nog. Han får göra som han vill, men Nobelpristagare är han ändå, säger ledamoten och Nobelkommitténs ordförande Per Wästberg.

– Vi är överens om att inte röra ett finger till, bollen ligger helt och hållet hos honom. Man kan spekulera hit och dit om olika saker, men det gör vi inte, säger Per Wästberg.

Den enda bekräftelsen från Bob Dylan kom i tisdags då hans hemsida pryddes med titeln ”Winner of the Nobel prize in literature” i versaler, men den togs bort på fredagen. I SVT:s Kulturnyheterna menade Per Wästberg att Bob Dylans tystnad kring Nobelpriset var ”oartigt och arrogant”.

Ordvalen är Wästbergs, men de är tagna ur sitt sammanhang, säger han.

– Det var säkert fem dagar sedan jag fick frågan ”Om Dylan inte hör av sig på många många veckor, hur skulle du då betrakta hans beteende?”. Då sade jag att ”Då måste jag nog säga att det vore oartigt och arrogant”. Adjektiven jag nämnde är inget att bry sig om, Dylan står både över och under allt sådant, säger Per Wästberg.

Läs mer: Kvinnor trakasseras efter Dylankommentarer

Han konstaterar att Akademien, kommittén och stiftelsen helt enkelt får avvakta Bob Dylan. Vill han komma till Stockholm den 10 december räcker det med några dagars varsel för arrangören Nobelstiftelsen. Kommer han inte kan besöket ersättas av andra festligheter kring Dylan.

Bob Dylan är 2016 års Nobelpristagare vare sig han vill eller inte.

– Pengarna, alla jippon och mötet med Kungen kan han avsäga sig, men utnämningen till Nobelpristagare är för evigheten. Bob Dylan är 2016 års Nobelpristagare vare sig han vill eller inte, säger Per Wästberg.

Läs mer: Så måste Dylan göra för att slippa pengarna

Om Bob Dylan uttryckligen säger nej till prissumman 8 miljoner kronor – eller inte svarar alls före den 1 oktober 2017 – fonderas de hos Nobelstiftelsen, såsom en gång tidigare när Jean-Paul Sartre tackade nej 1964. Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius har gett alla nödvändiga kontaktuppgifter till Dylans huvudagent och flera andra.

Räknade ni med denna icke-reaktion?

– Vi var medvetna om att han kan vara besvärlig och att han inte gillar framträdanden när han inte står ensam på scenen, så vi räknade kanske med att det skulle hända någonting. Men jag tror ingen av oss räknade med att han skulle hålla sig absolut tyst, säger Per Wästberg.

– Jag tror att detta är unikt i Nobelprisets 116-åriga historia. Vad som har hänt då och då är att pristagare av olika skäl inte kan komma, men de är ändå glada att ta emot utmärkelsen via exempelvis förläggare eller barn som ombud.

Johan Hilton: Tystnaden blir allt mer som en provokation

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.