Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Vi vill visa att dancehall hör hemma i finrummen”

Koreograferna Imenella Mohamed och Rut Roos har satt upp ny dansföreställning som heter HÄR. Dansarna Felicia Lins De Albuquerque, Louise Kalmén, Nathalie Ifter Salomonsson, och Vendela Idun.
Koreograferna Imenella Mohamed och Rut Roos har satt upp ny dansföreställning som heter HÄR. Dansarna Felicia Lins De Albuquerque, Louise Kalmén, Nathalie Ifter Salomonsson, och Vendela Idun. Foto: Fredrik Funck

”HÄR” är här. Koreografduon Med sin Rut Roos och Imenella Mohamads föreställning, som har premiär på fredagen den 15 september vill lyfta fram den kraftfulla, energiska dancehallstilen. 

Musikgenren dancehall har sina rötter i Jamaicas streetkultur. Den är en blandning av reggae, hiphop och reggaeton och den allt populärare dansstilen karaktäriseras av dynamik, styrka och stark sensualitet. 

— Stilen är väldigt stor i Europa just nu, och Sverige är definitivt ett av de ledande länderna – både sett till antalet dansare och hur länge de har tränat på den, säger Rut Roos, när vi ses i Vällingby centrum. 

— Ja, på Jamaica är Sverige väldigt högt respekterat rent ”kunskapsmässigt”, tillägger kollegan Imenella Mohamad. 

De båda koreograferna har själva varit verksamma i över ett decennium och för sex år sedan startade de den feministiska dancehall-dansgruppen Unruly Gang. 

— Vi vill att Unruly Gang ska vara en plats där unga tjejer ska stärkas som individer och som dansare. Men också få en gruppkänsla, sammanfattar Roos. 

Dancehall-genren har alltså stark medvind just nu, men så har det inte alltid varit. 

— Den har tidigare inte varit helt accepterad i streetdance-världen i Sverige, eller inom scenkonsten. Med vår föreställning vill vi låta visa att den också hör hemma i de finare rummen. Så vårt budskap är “vi är HÄR, vi har alltid varit HÄR och vi har en plats HÄR”, understryker hon.

— Det har varit svårt att känna sig accepterad. Dancehall har inte ansetts vara seriös på samma sätt som andra stilar. Den är en ung stil, och utövarna är ofta unga tjejer och dessutom från förorten, tillägger hon. 

Vad är det som är speciellt med dancehall som stil? 

— Man känner sig fri. Man utvecklas hela tiden på ett sätt som man kanske inte gör i andra danser. Dansen i sig och musiken förändras ju hela tiden och man kan lära sig nåt nytt varje dag. Allt det här som gör den rolig, berättar Imenella Mohamad. 

Tillsammans med dansarna Felicia Lins De Albuquerque, Louise Kalmén, Nathalie Ifter Salomonsson och Vendela Idun vill de bjuda på en föreställning som olika människor i olika åldrar kan uppskatta. 

— Vi tänker att alla som älskar dans eller är nyfikna och gillar rörelse, kommer att tycka om den. Men i "HÄR" finns det också en idé om kvinnlig representation, vi är kvinnor och det här är vår världsbild, säger Mohamad.

Imenella Mohamad och Rut Roos är påtagligt stolta över föreställningen. 

— Jag ser fram emot premiären och bara att få se det här hända, få se tjejerna skina, för det vet jag att de kommer att göra. Att bara få sitta där i stolarna och gråta, säger Roos.

 

HÄR

Premiär den 15 september på Kulturhusets Stadsteatern i Vällingby

 

Imenella Mohamad utsågs 2012 till Swedish Dancehall Queen. Hennes koreografier har visats på Dansens Hus och Melodifestivalen. Under förra året var hon med i föreställningen ”Svaret” på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

 

Rut Roos är utbildad vid Sarah Lawrence College i New York, Danscenter Stockholm och på Södra Latins danslinje. Hon har koreograferat verket "Interchange" som visades under Urban Connection på Dansens hus 2017. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.