Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Vi visar normbrytare av olika slag”

Tre frågor. Under Prideveckan i Stockholm ordnar Armémuseum en specialvisning med fokus på sexualmoral och normbrytare under stormaktstiden. Johanna Larsell är museipedagog och har satt ihop visningen som man kan se till och med fredag.

1 Var det svårt att hitta exempel på hbtq-berättelser i arméhistorien?

– Nej, forskningen har verkligen gått framåt och de här berättelserna får mycket större plats än tidigare. Vi visar normbrytare av olika slag. Kvinnor som agerat som män, en man som ville göra kvinnosysslor, vilket var ett ganska allvarligt normbrott på 1600-talet, en kapten som anklagades för att ha ”betett sig med soldater som om de vore kvinnor”.

2 Vad i utställningen tror du överraskar besökarna mest?

– Jag hade en visning i går, och det som chockade mest var när jag berättade om en man som sade att han hade haft sex med skogsrået. Det förvånade mig också när jag läste om det. Soldat Sven Jönsson satt i förhör 1707 och hävdade att han träffat skogsrået, blivit förtrollad och att de haft en relation en längre tid. Om det var sant eller inte förtäljer inte historien – vissa menade att han bara försökte smita undan marscher.

3 Ni ordnar också ett berättartält. Vad får man höra där?

– Vi har samlat minnen från lumpen. Det är tolv berättelser om machoattityder, om att vara homosexuell i lumpen, men också om att bygga nära relationer på olika sätt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.