Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Näringslivet har festat sönder Almedalen

Andreas Carlson (KD) med flera i alliansens lag under årets ”DJ-battle”.
Andreas Carlson (KD) med flera i alliansens lag under årets ”DJ-battle”. Other: Henrik Montgomery/TT

Det går knappt att röra sig på Visby strands festvåning. Folkhavet böljar långsamt mellan uteserveringen och baren, medan Aviciis förrförra hit dundrar i högtalarna. Dyra klänningar, stora klockor, smalt skurna skjortor och kavajer över ännu tightare jeans. En tydlig air av vodka red bull och firmakort ligger över lokalen. Se där, en gammal sportstjärna vid ett drinkbord. Och tre av Stockholms kändare kändisfestfixare. Skål!

Det är en sen kväll i mitten av Almedalsveckan, och det är något som inte stämmer. Det är som ”Stockholmsveckan” i Visby, vecka 29, om du slår på 20 år på genomsnittsfestprissen. Det är – vänta nu – exakt samma publik som för tio år sedan hade varit på tennisveckan i Båstad.

I nidbilden av Almedalsveckan ingår att politiker och lobbyister dricker rosévin ihop. Det händer naturligtvis, och det kan förvisso vara problematiskt. En förmildrande omständighet med lobbyister är dock att de åtminstone är intresserade av politik. Det gäller inte riktigt för den nya Almedalspubliken, som har vuxit exponentiellt de senaste åren.

Vad var det som hände? Företag som är beroende av det offentliga har alltid varit i Visby. Det nya är att företag som är beroende av andra företag, det vill säga i praktiken alla, har fått för sig att de också måste vara på Almedalsveckan. Eftersom alla andra är där. Vilket gör att en del andra, som bara gillar att vara där alla är, också måste vara där.

Almedalen har på så vis ätit upp Båstad som mötesplats, och på köpet blivit en allmän representationssemester för stora delar av det svenska näringslivet.

Ingen missunnar finansfolk att festa, men det ekonomiska tryck som det här sätter på Almedalens ”gamla” verksamheter är inte hållbart i längden.

Så blev Kallbadhuset, som för några år sedan bara var en lunchrestaurang under Almedalsveckan, till dagligt vuxendisco. Så blev onsdagens traditionella ”DJ-battle”, från början ett ganska oförargligt tramsande där seniora politiker showade för en publik dominerad av ungdomsförbundare, till ett bisarrt, genomsponsrat jätteevent där företag köper drinkbord för tiotusentals kronor och där ingen seriös politiker längre kan visa sig.

Ingen missunnar finansfolk att festa, men det ekonomiska tryck som det här sätter på Almedalens ”gamla” verksamheter är inte hållbart i längden.

När den intresserade allmänhet som, faktiskt, alltid utgjort publikbasen får allt mindre plats, varför ska då politiker kämpa sig igenom 14 seminarier om dagen? Hur länge kan ideella aktörer, myndigheter och kommuner delta i kapplöpningen om yta, logi och transporter, innan deras revisorer (eller väljare) drar i nödbromsen?

De här slutsatserna börjar redan dras. Så vad kan man göra?

Saken är inte enkel. Region Gotland kämpar för att hålla det officiella programmet rent från icke-samhällsrelaterade ämnen och kan styra över offentlig mark, men merparten av uthyrningen sker privat. Hur övertygar man någon att hyra ut sin trädgård till en intresseorganisation för 25 000 kronor, om en internationell revisionsfirma är beredd att slanta upp en halv miljon?

Det talas om att reformera Almedalsveckan genom att korta den. Jag tror tvärtom. En komprimerad fyradagarsvecka skulle bara göra trycket ännu hårdare på transporter, boende, utställningsyta och logistik, när alla verkligen måste dit exakt samtidigt.

Den mest uppenbara lösningen är i stället att veckan förlängs, och delas. Den svenska modellen får leverera ett handslag mellan kapital och politik, där slutet av vecka 26 blir näringslivets Party-Davos fullt ut, medan ”gamla Almedalen” drar sig lite längre in i vecka 27. Exempelvis.

Det vore bra för den gotländska besöksnäringen, och sannolikt nödvändigt för alla andra. I sin nuvarande form måste Almedalen förmodligen dö för att kunna leva vidare.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.