Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/viktoria-tolstoy-haller-hantverket-inom-formeln/

Skivrecensioner

Viktoria Tolstoy håller hantverket inom formeln

Viktoria Tolstoy sjunger med stor värme.
Viktoria Tolstoy sjunger med stor värme. Foto: Josefine Bäckström

Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy vet vikten av att ha en bra pianist, den här gången har hon värvat stjärnskottet Joel Lyssarides – som kanske kunde ta för sig lite mer.

Sångerskan Viktoria Tolstoy vet att hålla sig med en bra pianist. Hon jobbade tidigare med Esbjörn Svensson, på senare år har det varit Jacob Karlzon, och på nya skivan kröner hon sitt band med ett av den svenska jazzens färskaste stjärnskott. Joel Lyssarides presenterar sig i titelspåret med ett återhållet, inkännande solo och kunde kanske ta för sig mer på det hela taget.

Men det här Tolstoys show, som alltid med stor värme och ett souligt anslag i sin vokala jazz. Mest överraskande är kanske att just ”Stations” faktiskt är skriven av Stina Nordenstam, som ju knappast kunde vara mer olik Tolstoy som sångerska. Men musik är musik – och det är nog ur det tillåtande och omfamnande perspektivet man bäst lyssnar på Tolstoy överlag.

Hantverket är det inget fel på, även om producent Nils Landgren gott kunde äventyra formeln lite grann.

Bästa spår: ”The old country”

 

Läs fler musikrecensioner av Johannes Cornell, till exempel om Nacka Forums stämningsbilder av svensk jazz de senaste decennierna.