Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Viralt kattfenomen har fått egen utställning

Knappt 50 konstnärer har bidragit till lolcatutställningen.
Knappt 50 konstnärer har bidragit till lolcatutställningen. Kollage: Lolcat – Teh Exhibishun
Konst är gränslös. Ett av internets mest ihärdiga massfenomen, lolcats, har nu fått en egen utställning i centrala London.

Bilder av lustiga katter som säger dråpliga saker är ett ihållande internetfenomen – så ihållande att det nu klättrat på kulturstegen och givit upphov till en regelrätt utställning i London.

Enligt arrangörerna är det den första i sitt slag i Europa. Ett nyhetsbolag har kallat utställningen ”ren lycka”.

– Och de har inte fel. Flera av konstnärerna har bara njutit genom hela processen. Och eftersom 50 procent går till välgörenhet känns det ännu bättre att den verkar vara så populär, säger curatorn Jenny Theolin.

Svenskan Jenny Theolin har bott i London i 13 år och arbetar vanligen som art director i reklambranschen. Fenomenet hon nu ställer ut kallas lolcat. Lol står för ”laughing out loud” (”skratta högt”).

Det är inte bara katter som brukar användas för att skapa komiska eller gulliga lolcatbilder, utan även andra smådjur.

Bilderna kombineras i regel med texter på ”lolspeak,” ett slags barnengelska – eller så som skaparna tänker sig att språket skulle hanteras om katter kunde skriva. Det lär till och med finnas lolcatentusiaster som hittat på ett ”kattigt” sätt att tala.

Följdriktigt stavas utställningen ”Lolcat – Teh Exhibishun”

– Lolcats är enormt. Det är den största och mest långvariga memen (viralt spridda företeelsen) på internet, säger Theolin.

Det är rent av det mest arketypiska massfenomenet på nätet, menar den amerikansk-brittiska forskaren i sociala medier Kate Miltner, som i augusti 2011 publicerade en avhandling om lolcats.

Djurbilderna med komiska poänger kan dateras tillbaka till 2005 eller 2006. Skojiga kattbilder började läggas ut på bilddelningsforumet 4chan (speciellt på lördagar, ”caturdays”) något år innan ordet lolcat började användas och domänen lolcat.com registrerades.

Lev Grossman skriver i en artikel i Time 2007 att det första kända fullskaliga lolcatexemplet, troligen från 2006, är en bild av en knubbig grå katt som tittar in i kameran och säger: ”I can has cheezburger?” Detta historiska citat gav sedan namn åt en sajt, som har tre miljoner unika besökare i månaden.

Det är 49 konstnärer som sedan vernissagen i onsdags ställer ut på The Framers Gallery i centrala London: illustratörer, målare, fotografer, modedesigner med flera.

– Idén kom till mig för nio månader sedan. Jag frågade på Twitter om någon ville vara med, och jag var otroligt överraskad över att så många svarade ja, säger Jenny Theolin.

– Jag är överlycklig över hur populär utställningen verkar vara. Det är klart att det finns folk som inte tycker om lolcats, men vår publik verkar gilla dem. Och de säljer.

Jenny Theolin

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.