Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Vitmaktmusik splittrar Google och Spotify

Googles musiktjänst Play Music erbjuder ett rikt utbud av vit makt-musik, som i vissa fall uppmanar till raskrig. Medan Spotify tar bort musiken hänvisar Google till yttrandefriheten och "explicit"-märkning.

"Vi låter dem ta över, vi låter dem bara komma. En gång hade vi ett imperium, nu har vi bara slum. Vit makt! För England. Vit makt! I dag."

Ian Stuart.Så sjunger Ian Stuart från det nazistiska bandet Skrewdriver i låten "White Power".

I "Race war" uppmanar den närstående gruppen No Remorse sina lyssnare att göra sig redo för raskrig.

Bägge banden är beryktade föregångare inom vit makt-scenen och finns representerade med ett flertal album på Google Play Music. Det innebär bland annat att rättighetsinnehavarna till vit makt-musiken får betalt av musikströmningsjätten, som tar 99 kronor i månaden för ett premiumabonnemang.

Den antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl ser allvarligt på förhållandet.

– Som distributör har man ett ansvar för vad man erbjuder. Det är ju helt klart att de här musiktjänsterna bidrar till att tillgängliggöra nazistiska idéer och ideal. Oavsett vad musiktjänsternas motiv är så är detta ett faktum. För extremhögern är musiken en av de viktigaste propagandakanalerna när det kommer till rekrytera unga. Så i den bemärkelsen bidrar musiktjänster som sprider vit makt-musik till detta, säger han.

Andra vit makt-band som distribueras på Google Music är Max Resist, Brutal Attack, 96 Brigade och Final War. "De kallar mig nazist och jag är stolt över det", sjunger Max Resist i bandets mest populära låt "88 rock n' roll band" där de uppmanar till heligt raskrig och avslutar: "Vit revolution är den enda lösningen"

No Remorses mest populära låt på musikströmningstjänsten är "In Zog you trust". "Zog" står för sionistiska ockupationsregeringen och syftar på en antisemitisk konspirationsteori enligt vilken judarna styr ett land i hemlighet.

– Det finns över 30 miljoner låtar på Google Play och det är svårt att kommentera enskilda låtar eller artister. Det kan finnas låtar som vissa användare uppfattar som stötande och i dessa fall kan dessa vara utmärkta med en så kallad “explicit” markering.

– Våra produkter är en plattform för yttrandefrihet, men vi tillåter inte innehåll som uppmanar till våld eller vars huvudsyfte är att väcka hat. Om vi uppmärksammas på sådant innehåll tittar vi på det och vidtar lämpliga åtgärder, säger Gustaf Brusewitz, kommunikationsansvarig på Google Sverige.

Även andra musikströmningstjänster erbjuder vit makt-musik, men Spotify tycks vara snabbare med att rensa bort rasistisk musik ur utbudet. För några år sedan fanns Skrewdriver även där, men efter att saken uppmärksammats medialt plockades bandet bort. När DN frågar Spotify hur de resonerar kring vit makt-banden No Remorse och Brigade 96, som distribuerades på strömningstjänsten så sent som i går, kommer svaret efter bara några timmar: "banden är nedtagna och kommer inte att finnas tillgängliga hos oss". Men även Malin Cumzelius, kommunikationsansvarig på Spotify, framhåller att renhållningsarbetet är svårt:

– Det finns över 20 miljoner låtar på Spotify och vi lägger dessutom upp över 20 000 nya låtar varje dag. Musiken i vår katalog kommer från hundratusentals olika skivbolag och aggregatorer över hela världen, det är också dessa som ansvarar för innehållet som de levererar. Olagligt innehåll tolereras inte på musiktjänsten. Spotify vidtar omedelbart åtgärder för att ta ner material så snart det uppmärksammas, säger hon.

DN:s genomgång visar att även andra musiktjänster erbjuder vit makt-musik. På Wimp finns Skrewdriver och No Remorse och på Deezer finns Max Resist, No Remorse och Brutal Attack.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.