Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Volati köper Akademibokhandeln och Bokus

Foto: TT

Industrigruppen Volati köper Akademibokhandeln och dess dotterbolag Bokus för 263 miljoner kronor. Natur & Kultur erbjöd fortsatt delägarskap men Volati tackade nej. Enligt förlagets vd Per Almgren säljs böcker alltmer som ”porslinstallrikar och kläder”, men hoppas att även de nya ägarna ser boken som en demokratibärare.

Industrigruppen Volati köper Akademibokhandeln och dess dotterbolag Bokus för 263 miljoner kronor.

Bakom beslutet låg majoritetsägaren Accent Equity, med 71,6 procent av aktierna. Bokförlaget Natur & Kultur, med en andel på 11,1 procent, erbjöd fortsatt delägarskap men Volati tackade nej. Det stiftelsedrivna förlaget får dock 29 miljoner kronor extra i kassan.

– Det är två fantastiskt fina och välskötta bolag, och vi är stolta och glada över denna möjlighet, säger Volatis vd Mårten Andersson.

Akademibokhandeln utsågs till årets butikkedja i Retail Awards 2017, och är med sina 108 butiker Sveriges ledande bokhandelskedja. De båda bolagen är värderade till 760 miljoner kronor, och i bedömningen ingår inte kassa och skulder.

Efter några år av oro över den fysiska bokens framtid kom i våras ett lugnande besked från Storbritannien, där den fysiska bokförsäljningen i butik ökade med fyra procent förra året. Och Mårten Anderson är övertygad om att boken har en ljus framtid. Akademibokhandelns styrka gentemot konkurrenterna är enligt Andersson att de är ”omnikanala”, det vill säga kan möta kunden både i butik, på nätet och i alla medieformat, och de är dessutom Sveriges femtonde mest kända varumärke.

Volati har ett fyrtiotal bolag inom alltifrån spannmål till självhäftande etiketter. Men Mårten Andersson ser inte inträdet i bokbranschen som en alltför dramatisk förändring. Han tycker själv om att läsa, även om det blir svårt att hinna med både det och sönernas många fritidsintressen. Men hans lärarföräldrar väckte tidigt hans litteraturintresse, och han uppskattade särskilt Sven Delblancs fina språk i böcker som ”Livets ax”. Och på semestrar och helger läser han bland annat Karl-Ove Knausgård.

– Litteratur och läsande har en fantastiskt viktig roll i samhället, och för framtida generationer. Och som ägare har vi ett stort ansvar för litteraturens framtid. Vi har ett långsiktigt perspektiv på ägande, och särskilt för den här typen av bolag. En liknande verksamhet är att vi tog över en tredjedel av svensk bilprovning från svenska staten, som även det är en viktig samhällsfunktion.

Hur säkerställer ni att den litterära kompetensen behålls, nu när Natur & Kultur försvinner som delägare?

– Vi kommer att fundera på styrelsesammansättningen närmaste månaden, men ledningsgruppen är intakt och där finns gott om litterär expertis.

Per Almgren på Natur & Kultur har bara hört gott om Volati som ny ägare, även om förlaget gärna varit kvar som delägare. Syftet med delägarskapet var att verka för långsiktighet i branschen.

– Det är klart att vi vill tro att vi gjort lite nytta. Vi har ju stått för ett förlagsperspektiv i styrelsen och det kan vara värdefullt både för Akademibokhandeln och för branschen. Men vi har också respekt för att de nya ägarna vill ha det så här.

Läs mer: 2015: Riskkapitalist köper KF:s Akademibokhandeln

Syftet med delägarskapet var att verka för långsiktighet i branschen och förståelse för det särskilda ansvar vi tycker är förenligt med bokförsäljning. Men Per Almgren tycker inte att man ska överdriva betydelsen av riskkapitalbolagens ökande betydelse i bokbranschen.

– Den blir väl mer lik den övriga detaljhandeln, som försäljning av porslinstallrikar och kläder. Villkoren blir strikt kommersiella och det behöver inte vara något ont i det; Accent Equity har gjort ett bra jobb och det hoppas jag att Volatis också kommer att göra. Men vi tycker att det är en skillnad på böcker och andra produkter. Boken är en demokratibärare, och jag hoppas att de nya ägarna delar denna syn.

Vad händer med er andel av köpeskillingen?

– Det hamnar i stiftelsekapitalet. Vi delar ut priser, stipendier och ekonomiska bidrag till projekt som stämmer överens med vår humanistiska värdegrund, så nu har vi mer att dela ut.

 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.