Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Weinstein uppges medge att ha erbjudit roller mot sex

Harvey Weinstein med sin advokat Ben Brafman.
Harvey Weinstein med sin advokat Ben Brafman. Foto: MediaPunch/REX/Shutterstock

Enligt en krönika i en brittisk tidning medger den tidigare Hollywoodmogulen Harvey Weinstein att han erbjudit roller i utbyte mot sex. Men hans advokat säger att han blivit felciterad.

Den detroniserade Hollywoodmogulen Harvey Weinstein har inte givit några intervjuer sedan han i höstas kastades in i en virvelvind av anklagelser om återkommande sexuella övergrepp – den skandal som blev startskottet för metoo-rörelsen.

På fredagen publicerades dock några färska citat av Weinstein i den brittiska tidningen The Spectator, vilka omedelbart refererades och väckte reaktioner.

Citaten finns inte i en regelrätt intervju utan i en personlig kolumn, där krönikören Taki Theodoracopulos beskriver ett möte med sin vän Weinstein i dennes kontor mitt emot Grand Central Station på Manhattan i New York.

Upprinnelsen är att Theodoracopulos fått ett samtal från den vanhedrade storheten, som sagt sig kunna erbjuda ”en världsexklusiv” nyhet.

Det ”exklusiva” Weinstein har att berätta visar sig vara en berättelse med syfte att ta äran av två av de kvinnor som anklagar Weinstein för sexuella övergrepp, Asia Argento och Rose McGowan, eller i alla fall leda i bevis att de inte varit sanningsenliga.

Taki Theodoracopulos upplever att Weinstein ”griper efter halmstrån” och krönikören kan inte undvika att tycka synd om honom.

Sedan småpratar de om att Weinstein förlorat rykte, jobb och familj och om det överhängande hotet om fängelsestraff, som för en 66-åring i praktiken innebär ett livstidsstraff, även om domen skulle bli kortare än så.

”Jag föddes fattig, ful och judisk och har behövt kämpa för att komma någon vart”, säger Weinstein, enligt Taki.

Därefter kommer det som väckt reaktioner:

”Ingen flicka tittade ens åt mitt håll innan jag blivit stor i Hollywood. Ja, jag erbjöd dem skådespelarroller i utbyte mot sex, men det gjorde, och gör, alla. Men jag tvingade mig aldrig på någon kvinna.”

I The Guardian säger nu den före detta mogulens advokat Ben Brafman, som satt med under samtalet, att Weinstein är felciterad.

– Harvey och Taki diskuterade aldrig fallet, och jag skulle aldrig ha tillåtit det, säger Brafman.

Taki Theodoracopulos säger i ett separat uttalande att han ”kan” ha missuppfattat och felaktigt återgivit ”sin gamle vän”. ”Jag hoppas att jag inte förstört hans fall. Det var trots allt en social visit.”

Rose McGowan kommenterar på Twitter det Weinstein uppges ha sagt om henne. ”Våldtäktsmän är lögnare”, skriver hon, och ”försöka duger, våldtäktsman”.

Harvey Weinstein förnekar skuld. Han blev fri från häktet i juni mot en borgenssumma på en miljon dollar.

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.