Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/white-stripes-sangaren-listas-som-latskrivare-till-eurovision-vinnaren/

Kultur

White Stripes-sångaren listas som låtskrivare till Eurovision-vinnaren

Netta Barzilai under röstningen vid Eurovisionfinalen 2018 Foto: Armando Franca

Jack White, frontman i rockbandet The White Stripes, får ytterligare en låt på sin meritlista: den Eurovision-vinnande låten ”Toy” av Netta Barzilai. Det rapporterar Haaretz, som skriver att parterna nått en uppgörelse efter anklagelser om plagiat.

Hugo Lindkvist
Rätta artikel

Efter Netta Barzilais seger i förra årets Eurovision song contest har det vid flera tillfällen uppmärksammats att vinnarlåten bär likheter med The White Stripes kultförklarade hymn ”Seven nation army”.

Flera israeliska medier, däribland Haaretz och Jerusalem Post, hänvisar till uppgifter från tv-bolaget KAN när man rapporterar att skivbolaget Universal kontaktade skaparna bakom ”Toy”. Under sommaren 2018 ska bolaget ha informerat låtens två ursprungliga låtskrivare att de brutit mot Jack Whites immateriella rättigheter.

Men nu verkar det som att parterna nått fram till en uppgörelse. Haaretz rapporterar att Jack White från och med nu listas som en av tre låtskrivare till ”Toy”. Enligt tidningen är det följden av en förlikning mellan parterna.

Detaljerna i uppgörelsen är inte kända, men möjligheten finns att White nu också är berättigad till att ta del av låtens royaltys, skriver Haaretz. Jerusalem Post skriver samtidigt att det inte finns några uppgifter om att skivbolaget skulle ha stämt skaparna till ”Toy”, och att det därmed inte finns något avgörande i skuldfrågan kring eventuellt plagiat.