Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Wolf Erlbruch: Det var en chock när jag fick beskedet

Other: IBL och Wolf Erlbruch

Den tyske barnboksillustratören Wolf Erlbruch är årets mottagare av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, Alma-priset.

”Jag vill aldrig göra skillnad mellan vuxna och barn”, säger Erlbruch till DN.

Wolf Erlbruch har slagit sig ned i trädgården hemma i tyska Wuppertal. Telefonen ringer oavbrutet. Några timmar tidigare fick han beskedet från Alma-juryn. Erlbruch får världens finaste barn- och ungdomslitteraturpris – och blir samtidigt fem miljoner kronor rikare.

– Åh, gud. Det var en chock när jag fick beskedet i morse. Det är konstigt att få så mycket pengar. Jag hoppas inte att jag gör något dumt. Jag behöver nya byxor. Jag ska köpa några fina, säger Wolf Erlbruch till DN.

Läs mer: Årets Alma-pris till Wolf Erlbruch.

Illustratören har länge varit en beundrare av Astrid Lindgrens författarskap. Erlbruch läste   böckerna för sin son och blev tagen av Lindgrens förmåga och vilja att göra barn och vuxna till jämlikar.

– Det innebar att barnen kunde diskutera världen och ha små filosofiska samtal istället för att hela tiden sitta framför datorer, säger Wolf Erlbruch och fortsätter:

– Jag vill aldrig göra skillnad mellan vuxna och barn. Barn behöver inte rosa elefanter eller mysiga katter. De vill ha mer intressanta berättelser som är nya för dem. De ska kunna fråga om allting och vara tillsammans med sina föräldrar, säger Wolf Erlbruch.

Läs mer: Lotta Olsson: Vackraste bilderboken jag läst.

Wolf Erlbruch föddes 1948 i Wuppertal i Tyskland. Som 19-åring började han studera grafisk design, något som ledde honom in på en karriär som illustratör inom reklambranschen. 1985 debuterade han som barnboksillustratör med bilderna till James Aggreys ”Örnen i hönsgården”.

Alltsedan debuten har Erlbruch gjort sig känd som en illustratör som inte skyr tungt existentiella ämnen. Bilderna framstår ofta som tredimensionella. Motiven ser ut att vara i rörelse. Illustratören inspireras av sin de små tingen i sin omvärld, från konsten likväl som från vardagliga händelser.

– Färger får mig att tänka. Jag vill se hur en speciell färg kan leda vägen genom berättelsen. Men i mina egna böcker börjar alltid med texten. När det finns musik i texten, då försöker jag också hitta rätt musik i färgen, säger Wolf Erlbruch.

På väggen i sin studio har Erlbruch fäst ett citat: ”Nur auf den zufahl ist verlass” (grovt översatt ”Endast slumpen går att lita på”) Han vill inte planera, berättar han, bara låta saker hända.

– Jag springer inte och letar efter händelser. Jag väntar på att de dyker upp. Ibland är det bara en bit papper som känns rätt, som kan formas till en liten mans ansikte. Sedan bara fortsätter det. Det är så jag arbetar, säger Wolf Erlbruch.

Läs mer: Lotta Olsson: Wolf Erlbruchs universum är oändligt.

Erlbruch är representerad på svenska med ett tiotal böcker. Gärna står favoritmotivet björnen i fokus för illustrationerna men Erlbruch är mest känd för den lilla mullvaden i den internationella bästsäljaren ”Det var det fräckaste!”, skriven av Werner Holzwarth.

Boken handlar om en arg liten mullvad som träffas av en bajskorv i huvudet för att sedan ge sig ut på jakt efter den skyldige. Erlbruch blev introducerad till texten redan under tiden som reklamillustratör. Förlagen var på den tiden ointresserade – men Erlbruch ville ge berättelsen ett nytt försök.

– Jag tyckte om att forma och skapa i liv i den bruna färgen. Plötsligt uppenbarade sig historien. Redaktören hade svårt att väcka intresse bland köparna, men vet du vad som är bra med mullvaden? Barnen gillade den! Barnen övertalade föräldrarna att köpa boken. Det är så roligt att höra. Och det har ju resulterat i miljontals böcker, säger Wolf Erlbruch och skrattar.

Wolf Erlbruch är sedan tidigare mångfaldigt prisbelönad, bland annat med Deutscher Jugendliteraturpreis både 1993 och 2003, samt med Hans Cristian Andersen Medal för sitt samlade verk, som han tilldelades 2006. Chocken över att tilldelats Alma-priset kommer dock inte att gå över i första taget, säger Erlbruch från trädgården i Wuppertal.

– Jag tror att de kommer fortsätta jaga mig över telefon. Jag ska fortsätta dagen så här tills jag somnar, säger Wolf Erlbruch.

Läs merÅrets Alma-pris till Wolf Erlbruch.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.