Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Wollter: Släng inte Stalin i fejset på mig

Sven Wollters uttalande om den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har väckt starka reaktioner i sociala medier. ”Jag har läst mycket av Stalins tidigare skrifter och tycker det är mycket i det som är bra”, säger skådespelaren till SVT.

Det var i programmet ”Min sanning” som Sven Wollter, 80, medlem i Kommunistiska partiet, ilsknade till när programledaren Anna Hedemo ifrågasatte partiets stöd till Stalin och regimen i Nordkorea.

– Kom inte och släng Stalin i fejset på mig! Jag har läst mycket av Stalins tidigare skrifter och tycker det är mycket i det som är bra, sade Sven Wollter.

Sven Wollter poängterar sedan att Stalins paranoida period inte går att försvara.

På frågan om det lämpliga i att det hänger idolbilder på Stalin på väggen på Kommunistiska partiets kongresser svarar Wollter:

– Okej? Och? Det är inte jag som sagt att han ska hänga där, men han får hänga där för mig.

När programledaren inleder en fråga om att kommunism förstört för människor avbryter Wollter henne:

– Kommunismen har inte förstört någonting.

Wollter säger att han är tolerant mot sitt "lilla parti".

– Det är det enda parti där du kan få läsa sanningen i någon mån om vad som händer i vårt land och på andra ställen.

– Jag har naturligtvis tänkt över det här. Jag är inte medlem av det här partiet av slapphet eller för att jag inte vågar gå ut [ur partiet].

Sven Wollter får också frågor om hur han ser på Nordkorea. På frågan om det är omvärldens fel att regimen satsar på kärnvapen svarar han:

– Ja, delvis. Om man isolerar ett land så är det klart att omvärlden har ett ansvar för det.

Om illdåd som begått i kommunismens namn säger Wollter:

– Jag försvarar inte offrandet av människoliv, jag försvarar den kommunistiska ideologin. […] Jag kan inte som en liten svensk snubbe sitta och fördöma de helveten som uppstår på olika håll på jorden. 

I sociala medier är det flera som reagerar på Wollters kommentarer.

 

DN har sökt Sven Wollter för en kommentar.

Fakta: Josef Stalin

• Josef Stalin var Sovjetunionens ledare från Vladimir Lenins död 1924 till sin egen död 1953.

• Stalin har berömts för landets snabba industrialisering och hyllats som dess samlande kraft under andra världskriget, men samtidigt fördömts för det brutala skräckvälde som avrättade, pinade och svalt ihjäl miljontals invånare.

TT

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.