Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Wu-Tang släpper skiva – alltså en skiva

Wu-Tang Clans RZA och Method Man under en konsert på Coachella Valley Music and Arts Festival i Indio, Kalifornien 2013. I bakgrunden syns Raekwon och Inspectah Deck.
Wu-Tang Clans RZA och Method Man under en konsert på Coachella Valley Music and Arts Festival i Indio, Kalifornien 2013. I bakgrunden syns Raekwon och Inspectah Deck. Foto: John Shearer/AP/TT

Legendariska hiphopgruppen Wu-Tang Clan har inte gett ut ett studioalbum på över sex år. När nya ”The Wu – Once upon a time in Shaolin” släpps i sommar kommer den endast att produceras i ett exemplar. Prislappen blir ”några miljoner” dollar.

– Vi är på väg att sälja ett album som ingen tidigare sålt ett. Vi kommer att släppa ett konstverk på ett sätt som ingen gjort förr i den moderna musikhistorien. Vi tillverkar ett samlarobjekt i ett exemplar. För någon kommer det att bli som att äga en egyptisk faraos spira, säger RZA, Wu-Tang Clans främste frontfigur, till Forbes.

”The Wu – Once upon a time in Shaolin” är ett dubbelalbum med 31 låtar på sammanlagt 128 minuter. Före sommarens försäljning av skivan, vars pris enligt RZA kommer att ligga ”in the millions”, är tanken att den ska på ett slag provlyssningsturné vid museer, gallerier och festivaler.

Just denna skiva är inte i första hand producerad av RZA, utan av Marocko-baserade Cilvaringz som arbetat på ”The Wu – Once upon a time in Shaolin” under fem års tid. När han blev klar kunde han inte leva med tanken på släppa den på traditionellt vis och sedan ”se den dö efter en vecka”.

– Samtida konst värderas till miljoner tack vare dess exklusivitet. Genom att tillämpa en 400 år gammal renässansattityd till musik – att erbjuda skivan som en beställd vara och låta den vandra en liknande bana från skapelse till uppvisning till försäljning  – hoppas vi på att inspirera och intensifiera angelägna diskussioner om musikens framtid, säger Cilvaringz till Forbes.

”The Wu – Once upon a time in Shaolin” ligger för tillfället i ett valv utanför marockanska Marrakech. Den skyddas inte av ett vanligt fodral, utan i en mycket sirlig silver- och nickelbox, formgiven under tre månaders tid av brittisk-marockanske konstnären Yahya.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.