Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/youtube-slar-tillbaka-mot-kritiken-fran-musikerna/

KULTUR

Youtube slår tillbaka mot kritiken från musikerna

Bild 1 av 3
Foto: Robert Gauthier
Bild 2 av 3
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Bild 3 av 3
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Tusentals artister och skivbolag har anklagat Youtube för att ruinera branschen ekonomiskt. Nu svarar videotjänsten på kritiken genom att gå ut med helt nya intäktssiffror.

– Vi har betalat 17 miljarder kronor genom vår teknik, säger Simon Morrison, policyansvarig på amerikanska Google till DN.

Under de senaste månaderna har en hård – och i många fall offentlig – kamp pågått mellan artister, musikindustrin och videosajten Youtube.

Konflikten handlar om pengar: Vilken ersättning får artister, låtskrivare och upphovsrättsinnehavare när deras låtar spelas på tjänsten?

Nyligen skev tusentals musiker – däribland svenska Max Martin, Swedish House Mafia, Timbuktu och Tove Lo – ett öppet brev till Jean-Claude Juncker, ordförande för EU-kommissionen. I brevet anklagar man Youtube för att sätta hela musikindustrins framtid på spel.

Tidigare har även 180 artister, inklusive Taylor Swift, Paul McCartney och Lady Gaga, kritiserat Youtube för att skydda sig från ansvar bakom rådande amerikansk lagstiftning.

Konflikten utgår från flera perspektiv, men i centrum för ordväxlingen står den musik som laddas upp på Youtube utan tillstånd.

Youtube använder sedan 2007 tekniken Content id för att upptäcka musik och filmer som användare utan rättigheter laddat upp. Tekniken scannar konstant plattformen efter innehåll som överensstämmer eller liknar det upphovsrättsskyddade materialet.

I avtalet med Youtube finns tre valmöjligheter för musikern som äger rättigheterna: 1) Kopierat material kan blockas, 2) Youtube kan följa materialet för att tillhandahålla statistik, 3) upphovsrättsinnehavaren har rätt att kräva ersättning för innehållet genom annonser.

Mitt under pågående debatt släppte Youtube på onsdagen en rapport över hur tjänsten arbetar för att bekämpa piratverksamheten.

Enligt Google – som äger Youtube – har man genom Content id betalat ersättningar till upphovsrättsinnehavare på nära 17 miljarder kronor sedan tekniken infördes.

Summan ökar också snabbt: Nära 8,5 miljarder kronor har betalats sedan oktober 2014.

– Det är en ytterst välfungerade teknik. I dag scannar tekniken innehåll motsvarande en längd på totalt 600 år. 50 miljoner filer på plattformen har registrerats av upphovsrättsinnehavare, säger Simon Morrison, policyansvarig på Google till DN.

Youtube beskriver tekniksatsningen som en framgångssaga. I 98 procent är det via Content id som tjänsten upptäcker att upphovsrättsskyddat material kopierats.

I fler än 9 av 10 fall ger musiker sin tillåtselse till att materialet fortsätter att vara tillgängligt på plattformen. Simon Morrison säger att det har möjliggjort ökade annonsintäkter.

– Musikerna tjänar i dagsläget 50 procent av sina pengar från Youtube genom användningen av Content id och 50 procent från det innehåll som laddats upp officiellt, säger Simon Morrison.

Den ljusa beskrivningen attackeras dock från flera håll.

Tre skivbolagsgiganter, Sony, Universal och Warner, har tidigare presenterat en egen undersökning som pekade mot att Youtubes teknik släpper igenom 40 procent av det skyddade materialet.

Dessutom anser alltså tusentals artister och låtskrivare att Youtube underminerar musikernas rättigheter och kraftigt minskar de inkomster de är berättigade till.

Musikerna kritiserar Youtube för skydda sig bakom lagstifning om så kallade ”safe harbors”. Anledningen är att tjänsten inte har ansvar att agera mot olovligen uppladdat material före dess att upphovsrättsinnehavaren kräver åtgärder.

På flera håll inom musikindustrin anser man att lagstifningen har placerat Youtube i ett ointagligt överläge vid förhandlingsbordet.

En rapport från Midia Research – som flera internationella medier citerar – pekar också mot att ersättningarna från Youtube inte stiger i samma takt som tjänstens egen vinst ökat.

Tusentals artister har i ett brev till Europakommissionen anklagat er för att ”värdegapet” är en risk för hela industrin. Hur reagerar ni på anklagelsen?

– Vi har avtal med de största skivbolagen, med de största independentbolagen och nästan varje samarbetsorganisation i Europa. Som du kan utläsa från våra siffror så ökar inkomsterna för oss och artisterna för varje år, säger Simon Morrison.

– Det är fullständigt förståeligt att kommersiella partners vill förhandla om summan. Vi betalar alltid merparten av inkomsterna till våra partners. Våra intressen ligger i linje med musikindustrins. Vissa människor känner en oro, men vårt mål är att öka inkomsterna än mer, säger Simon Morrison.

Samtidigt anklagar stora skivbolag er för att tekniken Content id missar stora delar av det skyddade materialet. Varför är era siffror annorlunda?

– Vi är i tuffa förhandlingar med skivbolagen just nu. Vi kommer att debattera varandra både offentligt och i stängda rum när vi försöker att skapa övertag.

– Jag tror att bolagen är nöjda över att tekniken stärker deras relationer med fansen som kan ladda upp material utan att känna rädsla. Samtidigt kan musikindustrin öka sina inkomster och stärka marknadsföringen, säger Simon Morrison.

Läs också: Tusentals artister till attack mot Youtube