Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 03:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/youtube-stoppar-all-dansk-musik/

Kultur

Youtube stoppar all dansk musik

Foto: Carsten Rehder/Dpa

Googleägda Youtube meddelade på torsdagskvällen att man kommer att plocka bort i princip all dansk musik från videoplattformen, enligt ett pressmeddelande från upphovsrättsorganisationen Koda.

TT Text

Enligt Koda, som är en dansk motsvarighet till svenska Stim, kommer alla låtar av musiker och artister som är anslutna till organisationen att stoppas.

Bakgrunden är att Koda och Google just nu förhandlar om ett nytt ersättningsavtal. För att gå med på en tillfällig förlängning av avtalet medan förhandlingarna pågår har Google krävt att ersättningsnivån till upphovsmän under tiden ska minskas med närmare 70 procent, enligt Koda.

Upphovsrättsorganisationen hävdar att man vägrade gå med på detta – då kom beskedet att Youtube ska stoppa dansk musik tills ett nytt avtal är på plats.

”Naturligtvis är Google väl medvetet om att de kan skapa enorm frustration både för våra medlemmar, genom att förneka dem åtkomst till Youtube, och de många danskarna som använder Youtube dagligen. Youtube hoppas på det sättet kunna driva igenom ett avtal där de kan diktera alla villkor”, säger Kodas mediedirektör Kaare Struve i pressmeddelandet.

Ämnen i artikeln

Danmark
Youtube

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt