Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Youtube straffar Logan Paul för kritiserad självmordsvideo

Other: MARK RALSTON

Efter att en Youtubestjärna lagt upp en video där ett självmordsoffer filmas vidtar nu videoplattformen åtgärder. Men Youtube själva har fått kritik för fördröjningen.

På nyårsafton publicerade den amerikanska Youtubestjärnan Logan Paul en video från en resa till Japan, där han och hans vänner befann sig i Aokigaharaskogen, känd över hela världen som en ”självmordsplats”.

I videon hittar Paul och hans sällskap en död kropp i skogen, som de filmar och hörs skämta om.

Läs mer: Youtubestjärna kritiseras – filmade självmordsoffer i Japan 

Videon raderades en dag senare, men hade då redan hunnit ses miljontals gånger. Logan Paul fick mycket kritik och har i efterhand bett om ursäkt för videon, som han menade var ett försök att ”öka medvetenheten kring självmord och suicidprevention”.

Elva dagar efter att videon publicerades vidtar nu videoplattformen Youtube åtgärder mot Paul.

De plockar bort stjärnan, med 15 miljoner prenumeranter, från annonssystemet Google Preferred – där Youtubes mest populära användare får ytterligare reklammöjligheter i sina videoklipp – och tar honom ur flera tv-produktioner som var planerade att släppas på den egna strömningsplattformen Youtube Red under året.

Läs mer: Pewdiepie ber om ursäkt för video – och skyller på medierna 

Under 2016 hanterade Youtube situationen som uppstod när svenska spelprofilen Felix ”Pewdiepie” Kjellberg hamnade i blåsväder, efter att ha publicerat flera antisemitiska och rasistiska skämt i sin kanal, på ett liknande sätt. Då reagerade de dock avsevärt snabbare på nyheten – redan dagen efter att videon publicerats avbröts samarbetet med den svenska Youtubestjärnan.

Youtube har fått kritik mot att åtgärderna mot Logan Paul har dröjt. Nu har de gått ut med ett uttalande där de säger att kritikerna ”har all rätt att vara frustrerade” och lovar att titta på ”ytterligare konsekvenser” för att se till att liknande material inte kan publiceras igen.

Klarar du de svåraste orden i DN:s språktester?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.