Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 23:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/youtubestjarnorna-som-skrivit-bestsellers/

KULTUR

Youtubestjärnorna som skrivit bestsellers

Bild 1 av 6 Therese Lindgren, Jockiboi och Nellie Berntsson.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 6 Joakim ”Jockiboi” Lundell”Monster”Forum Bokförlag (2017)Den 9 oktober släpps ”Kungarna av Tylösand”-kändisen Joakim Lundells självbiografi som handlar om hans problematiska uppväxt. Redan första dygnet slog boken förhandsrekordet för svensk näthandel med 15 000 beställningar. Hans, i skrivande stund, 620 613 prenumeranter på Youtube innebär dessutom att han har den största svenska kanalen på videotjänsten.
Bild 3 av 6 Therése Lindgren”Ibland mår jag inte så bra”Forum Bokförlag (2016)”Det finns inget coolt i att må så dåligt som jag gjort”, sa Lindgren i en DN-intervju med anledning av hennes självbiografiska bok om psykisk ohälsa. Boken blev en storsäljare och har i skrivande stund krängts i dryga 150 000 exemplar – en lyckad konvertering från hennes 573 400 prenumeranter på Youtube.
Bild 4 av 6 Clara Henry”Ja jag har mens, hurså?”Forum Bokförlag (2015)Den förra Melodifestivalens programledare funderade länge på vad hennes bok skulle handla om: ”Till slut frågade min agent om jag inte skulle skriva en bok om mens, och jag skrattade rakt ut. Vem skriver en bok om mens liksom?” sa hon till DN. Men så blev det. Och även om några säljsiffror inte offentliggjorts så har Henrys bok tillsammans med Lindgrens och Kjellbergs sålt 250 000 exemplar. Henry har 438 150 prenumeranter på Youtube.
Bild 5 av 6 Nellie Berntsson”Jag är Nellie”Bonnier Carlsen (2016)För tre år sedan släppte Berntsson, bloggare och känd från SVT:s ”Ponnyakuten”, boken ”Nellies hästvärld”, som två år senare följdes upp av den desto allvarligare ”Jag är Nellie”, där hon bland annat skrev om sina år som mobbad. Hon har 91 770 prenumeranter på Youtube och boken sålde i 12 000 exemplar.
Bild 6 av 6 Felix ”Pewdiepie” Kjellberg”Den här boken älskar dig”Forum Bokförlag (2015)Kjellberg är fortfarande den största youtubaren i världen, de kontroversiella utspelen och anklagelserna om rasism och antisemitism till trots, med sina 57 320 500 prenumeranter. ”Den här boken älskar dig”, en illustrerad samling citat och truismer, såldes i svenska butiker även på engelska med titeln ”This book loves you”.

Succé från skärm till sida. I jakten på nästa kioskvältande bok har det blivit allt vanligare att förlagen riktar blicken mot datorskärmen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in