Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/zlatanstatyn-flyttas-inte-den-tillhor-malmo/

Kultur

Zlatanstatyn flyttas inte: ”Den tillhör Malmö”

Statyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i Malmö sågades ner i januari.
Statyn av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i Malmö sågades ner i januari. Foto: Johan Nilsson/TT

Det blir ingen Stockholmsflytt för den omtalade Zlatanstatyn. Under måndagen beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö att statyn stannar i staden.

– Den tillhör Malmö. Det finns ingenting som har förändrats på den punkten, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden i Malmö.

Peter Lindes bronsskulptur var tänkt som en hyllning till Zlatan Ibrahimovic, men när fotbollsikonen, med ett förflutet i Malmö FF, blev delägare i konkurrenten Hammarby reagerade fansen med bestörtning. 

Statyn utanför stadion i Malmö vandaliserades ett flertal gånger. Bland annat har näsan och en lilltå slagits bort och i januari sågades den av vid fotknölarna. Sedan dess har skulpturen monterats ner och förvaras nu på hemlig plats. Enligt uppgifter till DN kostar vandaliseringen av Zlatanstatyn sammanlagt 228.700 kronor för Malmös skattebetalare.

Åsikterna om vart statyn ska ta vägen har varit många. Bland annat föreslog Södra teaterns vd att den skulle flyttas till Mosebacketerassen i Stockholm. Totalt har 29 medborgarförslag inkommit till kommunstyrelsen i Malmö. Under måndagen beslutade arbetsutskottet att ge avslag på samtliga, vilket innebär att statyn stannar i Malmö. 

– Ett förslag handlade om att statyn ska styckas i bitar och skickas till Stockholm, men nej, den tillhör Malmö. Det finns ingenting som har förändrats på den punkten, säger Frida Trollmyr (S), ordföranden i kulturnämnden i Malmö.

Däremot kan det bli aktuellt med en ny placering inom staden. Besked om plats väntas bli klart tidigast vid kommunstyrelsens sammanträde i juni.

– När den först placerades hade vi tre spår. Hans uppväxt i Rosengård, hans idrottskoppling med stadionområdet och en tredje som handlade om Zlatans steg ut i världen, som var platser nära havet och Öresundsbron. Nu kanske vi får vi titta ännu bredare. 

Hur ser ni på riskerna med fortsatt vandalisering?

– Klart att det finns en risk att den blir vandaliserad på nytt. Men jag vädjar till medborgarna att skilja på konstverk och personens handlingar. Säkerhetsfrågan kommer att tas i beaktande när vi diskuterar ny placering. Vi har redan vidtagit vissa åtgärder som jag inte kan gå in på av säkerhetsskäl. 

Läs mer: 

Därför har Zlatans staty förstörts – av fansen som älskat honom

Niklas Orrenius: Därför skuggade jag Zlatans gyllene fötter till statyns hemliga gömställe