Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Zuckerberg: Lagen ska gälla även på Facebook

Foto: Jan Lewenhagen

Berlin. Mark Zuckerberg anslog en självkritisk ton när han framträdde på det så kallade townhall-mötet i Berlin. Han sade att Facebook gjort för lite mot hatinläggen och att förbundskanslern Angela Merkel hade öppnat hans ögon.

– Vi har insett hur känslig frågan är, försäkrade han.

Den förväntade frågan kom som nummer två från en ung man i publiken. Facebook-moderatorn slog fast att ”den är mycket viktig för oss”.

– Hur ska ni få stopp på hatinläggen, undrade den unge mannen.

Framme på scenen nickade Mark Zuckerberg instämmande, det är en viktig fråga.

– Låt mig först slå fast att hatinlägg inte har något på Facebook att göra, sade han.

Längre kom han inte förrän åhörarna tog upp en spontan applåd.

Mötet ägde rum i Arena Berlin, en gammal industribyggnad som först nyttjades av ett lokalt bussbolag för nästa hundra år sedan.

Inför detta evenemang var väggarna klädda i svart tyg, i foajén hängde tavlor med käcka uppmaningar som Fortune favors the bold (Lyckan står den djärve bi) och på scenen stod den 31–årige Mark Zuckerberg som vanligt i grå t-shirt, jeans och sneakers.

Medelåldern bland åhörarna låg någonstans mellan 20-25 år, inbjudningar hade gått ut till universiteten och de flesta verkade ha kommit för att det vore häftigt att se Facebook-grundaren live.

Inte alla dock.

– Det är intressant att höra hur Facebook ska hantera hatinläggen, sade den 22-årige Raphael till DN, han studerar företagsekonomi på Humboldt-universitetet.

Ska tysk lag gälla även på Facebook?

– Självklart.

Nu var frågan väckt och Zuckerberg tog upp tråden när applåderna hade klingat av.

– Intill nyligen gjorde vi inte ett tillräckligt bra jobb i Tyskland, fortsatte Zuckerberg.

Han berättade att han hade träffat förbundskanslern Angela Merkel på FN-toppmötet i höstas, han kallade henne ”your primeminister”, och då insåg han hur mycket som borde göras.

– Vi har också gjort en del saker. Vi har startat ett samarbete med en icke-regeringsorganisation för civilkurage på nätet och vi har en taskforce med 200 personer som ska upptäcka hatinlägg.

Mark Zuckerberg sade att han också hade förstått hur viktigt det är att skydda vissa grupper från näthatet, i dessa tider speciellt flyktingar.

– Den tyska regeringen har fört in oss på rätt väg. Vi har lärt oss mer om den tyska lagstiftningen och att det inte finns någon tolerans för hatinlägg mot flyktingar.

Mark Zuckerbergs ödmjuka attityd tycktes bekräfta att Facebook är pressat av regeringen och opinionen i Tyskland. Därför har besöket i Berlin liknats vid en PR-offensiv.

I torsdags fick Zuckerberg ta emot Axel Springer Award, ett nyinstiftat pris för unga företagare.

Själv hade han med sig några kraftfulla datorer till Tekniska universitetet i Berlin, redskap för forskningen kring artificiell intelligens.

Zuckerberg träffade också Peter Altmaier, chef för kanslerämbetet och på så vis Angela Merkels närmaste man.

Altmaier sade efter det korta mötet att han hade fått intrycket att Facebook tar allvarligt på kraven från allmänheten och regeringen.

På mötet handlade sedan några av frågorna om hur det är att vara pappa, dottern Max kom till världen för tre månader sedan, och en annan person ville veta hur hunden Beast hade reagerat på nytillskottet i familjen.

Mark Zuckerberg besvarade dessa spörsmål ungefär lika ingående som frågan om hatinläggen.

Mötet pågick i en timme och endast ytterligare en fråga tangerade hatämnet.

En ung kvinna ville veta hur Zuckerberg såg på filterbubblan, det fenomen som sägs bestå i att man på nätet bara får sina egna uppfattningar bekräftade och inte konfronteras med något annat.

– Det är en myt. Chansen att du bland dina vänner på nätet möter någon som inte delar dina värderingar är större än bland de tidningar eller tv-kanaler du väljer att ta del av, hävdade han.

Chan-jo Jun är en av de tyska advokater som anmält Facebook för lagbrott, han befann sig bland åhörarna i Arena Berlin.

– Positivt är att Zuckerberg inte ifrågasatte att Facebook ska följa tysk lag. Negativt är att så lite händer, vi ser överträdelser dagligen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.