Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 09:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/100-gecs-kontrar-med-explosiva-dopaminkickar/

MUSIK | RECENSION

100 gecs kontrar med explosiva dopaminkickar

Bortom alla dumheter söker sig 100 gecs på ny albumet mot en mer tidlös kärna.

Efter att ha setts som ironiska söker 100 gecs på nya albumet en mer tidlös kärna. Det blir ofta extremt bra, skriver Noa Söderberg.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

100 gecs är trötta på att ses som skojare. Nästan direkt efter att DIY-debuten ”1000 gecs” plockades upp av namnkunniga kritiker och gjordes till ett av 2019 års mest omtalade album slog Laura Les fast i en intervju att de ”inte är fucking ironiska”.

Kanske var det oundvikligt att de skulle uppfattas så. Les och samarbetspartnern Dylan Brady tillhör den första generationen musiker som på allvar slutat bry sig om smakdomare. I stället låter de en helt internetmarinerad skaparglädje leda dem i tusen riktningar på en gång. Cascada möter Skrillex, Blink 182, Brokencyde, The Specials och Crazy Frog. De flesta som bestämmer hur saker beskrivs i musikindustrin kunde inte se något annat än postmodern mem-pop med glimten i ögat.

”10.000 gecs” är duons kontring. Även här finns gott om dumheter – Tiktok-röster som upprepar frasen ”one million dollars” och glättiga refränger om att hitta en groda i sitt kök – men bortom det söker duon en mer tidlös kärna. Något som är större än summan av alla de skärvor av 00-talspop de har samlat på sig.

Oftast landar det i upptrissad ska, överdistad pop-punk eller babblig nu metal i rakt nedstigande led från Primus. Oftast är det också extremt bra. Huruvida framtidens musikhistoriker faktiskt kommer minnas de här explosiva dopaminkickarna om tjugo år, vilket verkar vara ett av målen, är en annan femma. Den dagen den sorgen.

Bästa låt: Mememe