Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-24 21:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/16-publicister-i-upprop-frige-den-turkiske-forfattaren-ahmed-altan/

Kulturdebatt

16 publicister i upprop: Frige den turkiske författaren Ahmet Altan

Ahmet Altan.
Ahmet Altan. Foto: Privat

Författaren Ahmet Altan sitter fängslad av den turkiska regimen på Kafkaliknande grunder. ”Du kan aldrig fängsla det fria ordet. Frige Altan omedelbart!” skriver 16 svenska publicister i ett upprop som i dag publiceras i DN, Svenska Dagbladet och Expressen.

DN Text

Efter den misslyckade militärkuppen 2016 har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samlat all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sin hand.

Konsekvenserna är allvarliga för landets 83 miljoner invånare:

• Folkvalda politiker sitter sedan hösten 2016 i fängelse på grund av sina åsikter, bland dem den före detta presidentkandidaten Selahattin Demirtas från det prokurdiska partiet HDP.

• Erdogan kontrollerar över 95 procent av medierna. Yttrande- och pressfriheten är så gott som utraderad. Sedan flera år är Turkiet världens största fängelse för journalister och intar plats 154 i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.

• Godtyckliga massavskedanden och massarresteringar av oliktänkande tillhör vardagen. Ett inlägg på sociala medier kan innebära flera års fängelse, tortyr eller en förstörd karriär.

En av dem som betalar ett högt pris för Erdogans godtyckliga förföljelse av oliktänkande är den 70-årige journalisten och författaren Ahmet Altan, som sitter inspärrad i en liten cell på fyra kvadratmeter i det ökända Silivri-fängelset. Han fängslades efter kuppförsöket och hann sitta frihetsberövad i tre år innan han dömdes till fängelse i tio år och sex månader för delaktighet i kuppförsöket 2016. Något som helst bevis saknas för detta ”brott”, och Altan har hela tiden nekat till anklagelserna.

Han dömdes till fängelse i tio år och sex månader för delaktighet i kuppförsöket 2016. Något som helst bevis saknas för detta ”brott”, och Altan har hela tiden nekat till anklagelserna.

Ahmet Altan är en av de mest inflytelserika, respekterade och lästa författarna i Turkiet. Hans böcker har publicerats i 23 länder. Inte sällan går han likt PO Enquist en balansgång mellan fiktion och verklighet med utgångspunkt i historiska händelser, till exempel det osmanska imperiets slutskede. Människornas känslovärld och inbördes relationer i Turkiet i en historisk och social kontext är återkommande i hans romaner. I april utkommer hans bok ”Jag kommer aldrig mer se världen. En fängslad författares memoarer” ut på svenska.

Bild 1 av 5 Robert Aschberg
Foto: Elis Hoffman
Bild 2 av 5 Nalin Pekgul
Foto: Sven-Erik Sjöberg
Bild 3 av 5 Björn Wiman
Foto: Hampus Andersson
Bild 4 av 5 Ola Larsmo
Foto: Joakim Roos
Bild 5 av 5 Karin Olsson.
Foto: Patrik C Österberg/TT

Det råder inget tvivel om att Erdogan-regimen vill tysta denna oberoende röst som har miljontals beundrare och endast utövar sin yttrandefrihet genom att delge den breda allmänheten i Turkiet sina åsikter.

Altans advokat meddelade i början av januari att coronapandemin har spridit sig till den fängelseavdelning som Altan sitter inlåst på. Situationen för Altan är mycket allvarlig och vi fruktar för hans liv.

Därför kräver vi att Ahmet Altan släpps ur sin fångenskap. Eftersom han har fängslats på order av Erdogan vill vi skicka ett klart och tydligt budskap till Turkiets president: Du kan fängsla oliktänkande på absurda, Kafkaliknande grunder, men du kan aldrig fängsla det fria ordet. Frige Altan omedelbart!

Kristina Ahlinder
vd Svenska Förläggareföreningen
 Robert Aschberg
ordförande Svenska Publicistklubben
Kurdo Baksi
författare
Jesper Bengtsson
ordförande Svenska PEN
Anders Q Björkman
bitr kulturchef Svenska Dagbladet
Helena Giertta
chefredaktör Tidningen Journalisten
Erik Halkjaer
ordförande Reportrar utan gränser
Ulrika Hyllert
ordförande Journalistförbundet
Lisa Irenius
kulturchef Svenska Dagbladet
Ola Larsmo
författare och ledamot av PEN Internationals styrelse
Karin Olsson
kulturchef och stf ansvarig utgivare Expressen
Martin Kaunitz
Ahmet Altans förläggare i Sverige
Jesper Monthán
ordförande Svenska Förläggareföreningen
 Nalin Pekgul
fd riksdagsledamot och sjuksköterska
Grethe Rottböll
ordförande i Sveriges författarförbund
Karin Pettersson
kulturchef Aftonbladet
Björn Wiman
kulturchef Dagens Nyheter

Ämnen i artikeln

Kulturdebatt
Turkiet
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt