Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 17:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/200-miljoner-kronor-ska-fa-barn-att-lasa-battre/

Svensk politik

200 miljoner kronor ska få barn att läsa bättre

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Liberalerna pekade nyligen ut ökad läsning bland unga som ett prioriterat område inför höstens budgetsamtal. Nu satsar regeringen och samarbetspartierna omkring 200 miljoner årligen i ett så kallat läspaket som ska stärka föräldrar, skola och bibliotek.

När Statens medieråd 2012 började kartlägga barns och ungas medievanor uppgav 23 procent av 17-18-åringarna att de dagligen läste böcker eller tidningar. Sex år senare hade siffran sjunkit till 11 procent. Enligt Medierådets statistik sjunker den dagliga läsningen ju äldre barnet blir.

Utvecklingen skapar ett demokratiskt underskott, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni till DN.

– Vi ser många barn som växer upp med ett bristfälligt ordförråd, vilket gör att de får svårt i skolan och i vissa fall avslutar grundskolan utan behörighet till gymnasiet. En sexåring bör ha ett ordförråd på 10.000 ord, men tittar man på många barn i framför allt utsatta områden består deras ordförråd av endast 2.000 ord. Detta gör livet svårare på alla sätt.

Därför presenterar nu Liberalerna, i samarbete med Centerpartiet och regeringen, en omfattande satsning för att öka läsningen bland barn och unga. Det så kallade läspaketet består av tre delar och uppgår årligen till ungefär 200 miljoner kronor.

Första delen handlar om fortbildning för lärare i förskole- och lågstadieklasser. Lärarna erbjuds att genomgå en särskild utbildning i hur man främjar läsandet och hjälper barnen att tidigt knäcka läskoden.

– Parallellt med det satsar vi på att stödja biblioteken för att öka deras närvaro och utbud. Det handlar om att finnas där barn finns och att på olika sätt öka tillgängligheten, säger Liberalernas kulturpolitiska talesperson Christer Nylander.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och kulturpolitisk talesperson Christer Nylander.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och kulturpolitisk talesperson Christer Nylander. Foto: Lars Lindqvist

Satsningens tredje del berör 2018 års utredning från Läsdelegationen, där forskare och författare tog fram en rad förslag med syfte att ge barn lika förutsättningar till fullgod läsförmåga och ökad läslust.

Delegationens föreslagna insatser gällde bland annat mer stöd till ”Bokstart”, en satsning som innefattar samverkan mellan bibliotek och förskola för att stimulera språkutveckling och läsmotivation hos de allra yngsta. Ett annat förslag handlar om att inrätta ett läsråd med aktörer från olika delar av samhället.

– Nu genomför vi stora delar av Läsdelegationens förslag. En viktig punkt är det helt nya Läsrådet som innebär att man får samlad kompetens från hela samhället. Det är ett mycket bredare anslag än vad man vanligtvis brukar ha. Satsningen på ”Bokstart” gäller 1–3-åringar och där vill vi med hjälp av föräldrarna göra barnen nyfikna på läsning, rim och ramsor, eller annan lättare läsning, säger Christer Nylander och fortsätter:

– Jag träffar väldigt många föräldrar som verkligen vill att deras barn ska läsa men de vet inte riktigt hur de ska gå till väga. Paketet vi nu presenterar angriper det från tre håll: vi stärker lärarna, biblioteken och även föräldrarna.

Den tekniska utvecklingen och konkurrens med bland annat sociala medier brukar pekas ut som en tydlig orsak till minskad läsning bland unga. Nyamko Sabuni påpekar att de senaste årens stora antal nyanlända också påverkar statistiken.

– Vi har fått många människor till Sverige som måste lära sig svenska, och vi har inte varit tillräckligt bra på att se till att skolorna, många i de utsatta områdena, får de bästa resurserna i form av lärare som kan hjälpa dem att knäcka läskoden. Där finns det största glappet mellan de som har chans att lära sig språket och de som inte ges samma chans.

Enligt Nyamko Sabuni kommer Liberalerna framöver att presentera ytterligare åtgärder för att stoppa den negativa utvecklingen.

– Vi kommer att satsa på just språklyft kopplat till skolor och förskolor i utsatta områden, där det behövs som allra mest, säger hon.

Regeringens höstbudget, där det nya läspaketet ingår, presenteras i sin helhet måndag den 21 september.

Läs mer:

Liberalerna vill satsa en miljard på kulturen

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt