Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 18:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/alec-baldwin-och-filmteamet-stams-for-skjutolyckan/

FILM

Alec Baldwin och filmteamet stäms för skjutolyckan

Alec Baldwin.
Alec Baldwin. Foto: Angela Weiss/AFP

Filmstjärnan Alec Baldwin, den vapenansvariga vid filminspelningen och flera andra personer och företag i produktionen av filmen Rust stäms för bland annat vårdslöshet efter att Baldwin av misstag sköt ihjäl filmfotografen Halyna Hutchins den 21 oktober. En ljustekniker som stod intill Hutchins och höll henne i sina armar när hon dog, står bakom stämningen.

”Enkelt uttryckt fanns det ingen anledning att en skarp kula placerades i den där 45 Coltrevolvern eller att den skulle finnas någonstans på 'Rust'-inspelningen, och närvaron av en kula i en revolver innebar ett dödligt hot mot alla i dess närhet”, står det i stämningsansökan, som har lämnats in till en domstol i Los Angeles.

Det är ljusteknikern Serge Svetnoy, som beskrivs som en nära vän till Halyna Hutchins och som arbetat med henne i många filmer, som anklagar filmproducenterna för vårdslöshet och underlåtelse att följa säkerhetsrutiner.

Det är en lång lista av personer och företag på inlagan till domstolen, bland andra skådespelaren och producenten Alec Baldwin, den 24-åriga vapenansvariga Hannah Gutierrez-Reeds och flera av de övriga producenterna.

Serge Svetnoy ger ett detaljerat vittnesmål av händelserna i stämningen, skriver Variety.

Foto: Patrick T. Fallon/AFP

Ljusteknikern, som stod bara ett par meter från Baldwin när skottet avlossades, kände ett ”skrämmande luftdrag på sin högra sida”, upplevde den högsta smäll han hört på en filminspelning och fick krutstänk på sina glasögon samtidigt som Halyna Hutchins föll ihop. Hon träffades kring den högra armhålan och han höll henne i sina armar och försökte prata med henne och trösta henne medan hon sakta förlorade medvetandet och blev grå i ansiktet. Han skriver att de 20-30 minuterna kändes som de längsta i hans liv, och att han efteråt grät av ”chocken, sorgen, traumat och ångest” då han också insåg att kulan måste ha missat honom med bara centimetrar.

Efter händelsen skrev han ett rasande inlägg på Facebook om slarvet och det oprofessionella arbetssättet på inspelningsplatsen.

Svetnoy menar i stämningsansökan att dödsolyckan orsakats av vårdslöshet eller underlåtelse av Alec Baldwin och andra. Han anklagar dem för att inte ha kontrollerat vapnet ordentligt och för att inte ha anställt tillräckligt med personer för att kunna spela in filmen på ett säkert sätt.

Hannah Gutierrez-Reeds, som var vapenansvarig och nu stäms tillsammans med Baldwin, har tidigare sagt att hon trodde att hon laddade vapnet med lösa skott. Hon säger att hon inte vet varför ett skarpt skott fanns på inspelningsplatsen.

Läs mer: Filmarbetaren som gav vapnet till Baldwin: ”chockad”

Gutierrez-Reedds advokat hävdar att det är sabotage bakom vådaskjutningen, att någon avsiktligt skulle ha lagt skarp ammunition bland de lösa skotten.

Det var den 21 oktober som skådespelaren Alec Baldwin av misstag sköt ihjäl fotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza, under inspelningen av lågbudgetfilmen ”Rust” i New Mexico.

Ämnen i artikeln

Film

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt