Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/alevangeliet-pa-new-york-times-lista-over-arets-basta-bocker/

Böcker

”Ålevangeliet” på New York Times-lista över årets bästa böcker

Bild 1 av 2 Patrik Svensson.
Foto: Emil Malmborg
Bild 2 av 2
Foto: Jenny Leyman

Författaren och journalisten Patrik Svenssons bok ”Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk” har tagits upp på New York Times lista över årets 100 bästa böcker.

Förra året fick han Augustpriset i den facklitterära klassen för sin debutbok.

Nu har Patrik Svenssons personliga sakprosa om ålen tagits upp på New York Times prestigefyllda lista 100 Notable books 2020, jämte bland andra Barack Obamas ”A promised land” och Alex Ross ”Wagnerism: Art and politics in the shadow of music”.

- Det är alltid väldigt roligt med bekräftelse, men det är ju en bok av 100 så vi ska inte plocka fram den största blåsorkestern. Men kanske en stråkkvartett åtminstone, säger Patrik Svensson, vars bok släpptes i USA i maj.

– Det har varit ett svårt år att lansera böcker i USA och då särskilt sakprosa. Med tanke på att de haft ganska mycket att göra med sitt, med Trump, coronapandemin och Black lives matter, så känns det fantastiskt att min bok ändå fått den här uppmärksamheten.

Även Publishers Weekly och Time Magazine har utnämnt ”Ålevangeliet” till en av 2020 års bästa böcker. Den har också nominerats till Good Reads Choice Awards samt Carnegie Medal of Excellence 2021.

Ämnen i artikeln

Böcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt