Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/alexandra-sundqvist-laser-tre-bilderbocker-om-nappar/

Böcker

Alexandra Sundqvist läser tre bilderböcker om nappar

”Vart ska napparna”, skriven av Anna Bengtsson.
”Vart ska napparna”, skriven av Anna Bengtsson.

Det är ett stort steg att sluta med napp. Nyutkomna ”Nappresan” berättar om en inre resa, ”Vart ska napparna?” beskriver napparnas jäktiga vardag och ”Freja och kråkungen” ger en bra anledning att lämna nappen vidare.

Ylva Karlsson och Katarina Strömgård

”Nappresan – eller när Ester slutade med napp”

Rabén & Sjögren, från 3 år

Det är inte lätt med förändringar. Särskilt inte de som markerar ett avbrott från tryggheten och en väg mot någonting nytt och okänt. Barndomen har sina milstolpar. Det är mycket man ska sluta med, växa ifrån. Som nappen. En ganska konstig, men älskad och samtidigt rakt igenom beroendeframkallande uppfinning som ger upphov till starka känslor.

Att bli kvitt den är en inre resa, vilket författaren Ylva Karlsson tar fasta på i sin nya bilderbok. Katarina Strömgårds böljande, blå illustrationer placerar Ester i mitten av sitt livs äventyr.

Anna Bengtsson

”Vart ska napparna?”

Alfabeta, 2015, från 3 år

Det är många stackars tappade nappar som ligger och skräpar i naturen. Liksom i kvarglömt-lådan i matbutiken och längs regnblöta trottoarer. Men vart tar alla borttappade nappar vägen, och vad gör de hela dagarna?

Anna Bengtsson är en mästare i sina skildringar av de små tingens liv, som ”Bollar tar semester” och ”Kaffekanna åker bort” i bokserien ”Små resor”. I vänliga färger, främst rosa, gult och blått, tecknar hon napparnas liv och ofta jäktiga vardag. Stor bilderbokskonst för små läsare.

Fredrik Sonck och Jenny Lucander

”Freja och kråkungen”

Förlaget, från 3 år

Säg att du har en retfull storasyster och att din mamma och pappa tycker att du är för stor för napp. Säg att du heter Freja, är tre år och tycker att alla andra har fel. Det gör dig rentav lite arg.

Du är minst och mest missförstådd i hela familjen. Men tänk om det finns någon mindre, och ännu ledsnare?

”Freja och kråkungen” utspelar sig under en loj sommardag vid havet. Det är en varm familjeskildring om att släppa taget. Inte för andras skull, men för sin egen. Allt laddat med lika delar humor som allvar.

Läs fler texter av Alexandra Sundqvist och mer om barnböcker.

Ämnen i artikeln

Böcker
Barnböcker

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt