Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-16 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/alicia-keys-lunkar-pa-i-langsamma-crescendon/

MUSIK | RECENSION

Alicia Keys lunkar på i långsamma crescendon

Alicia Keys åttonde album ”Keys” har nycklar som ett centralt tema.
Alicia Keys åttonde album ”Keys” har nycklar som ett centralt tema. Foto: RCA Records

Det är få som kan trycka in 26 låtar på ett album utan att tumma på kvaliteten. Som helhet är Alicia Keys nya skiva slätstruken, men bitvis skiner den ordentligt, tycker Emma Thimgren.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Alicia Keys har alltid föredragit längre format, men förra veckan landade hennes längsta album hittills. ”Keys” är hennes åttonde skiva och innehåller hela 26 spår, en lyssning på en och en halv timme.

Det följer upp r'n'b-skivan ”Alicia” från 2020, även det självbetitlat och i linje med en mer personlig framtoning. På det nya dubbelalbumet ”Keys” vill hon förena det moderna med sina rötter i jazzinspirerade pianoballader, som här doftar 1930- och 40-talens New York.

Alicia Augello Cook tog artistnamnet Keys eftersom det betyder både pianotangenter och nycklar. Därför är det ett passande namn på en skiva där hon återvänder till pianot efter sin flera år långa r'n'b-utflykt. Låtarna bygger på tidlös och mollig melankoli. Det är musik som inte är bekymrad om att tillfredsställa en bred publik, utan makar på i långsamma crescendon.

Tematiken kring nycklar är också central. Andra halvan kallar hon ”unlocked”, det är alternativa och mer samtida versioner av originallåtarna. Men snarare än att tillföra någonting känns det rörigt, överflödigt och krystat.

Som helhet är samlingen slätstruken, men bitvis skiner den ordentligt. Det är få som motiverat kan trycka in 26 låtar på ett album, och det lyckas inte heller här. Men vissa av originalen är bland det vackraste Keys gjort.

Bästa spår: ”Is it insane”

Läs mer om musik och fler skivrecensioner

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt