Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/alien-kraks-han-ofta-fragar-jag-inte-foraldern-men-val-hundagaren/

Kultur

Alien: ”Kräks han ofta?” frågar jag inte föräldern, men väl hundägaren

Att fråga om hundens kön anses trevligt. Men ibland behövs det inte.
Att fråga om hundens kön anses trevligt. Men ibland behövs det inte. Foto: Viktoriia Novokhatska/Alamy Stock Photo

Kåseri. För barn och hundar gäller olika regler – särskilt när man ska konversera, konstaterar Elin ”Alien” Peters.

Efter ett halvår har jag lärt mig att det är klokast att undvika allt för påträngande frågor om hjärtegrynets härstamning. Den hundägare som är synnerligen stolt över sitt rasrena exemplar kommer ändå att säga något i förbigående som gör att man förstår precis vilken dyrgrip man har framför sig.

Att småprata med andra hundägare har visat sig vara en av de största utmaningarna sedan att vi skaffat hund. Här gäller nämligen helt egna konversationsregler.

Till exempel får man gärna fråga vilket kön den andra hunden har. Detta kom som en överraskning för mig. Att fråga vilket kön det overallbeklädda busfröet i lekparkens rutschkana har skulle antagligen inte landa väl. Men för hundar anses det alltså vara helt okej, ja rent av trevligt. Detta trots att hundar sällan bär overall, så att det ofta är lätt att själv se vilken typ av utrustning djuret i fråga har.

Att diskutera kroppsvätskor går också bra, även om man inte känt varandra i mer än trettio sekunder. ”Kräks han ofta?” och ”kissar han inomhus?” har visat sig vara helt rimliga frågor i hundsammanhang.

Att säga ”vilka fina former din dotter har” till en förälder i lekparken skulle nog uppfattas som lite gränsöverskridande

Samtidigt är det skönt att man kan tala öppet om vaccinfrågan. Ännu har jag inte stött på någon hundägare som avstått vare sig valpsjukevaccin eller rabiesdito ”av rädsla för biverkningar”.

Däremot har jag ännu inte vant mig vid att man gärna ska säga något fördelaktigt om utseendet på hundar man möter. Att säga ”vilka fina former din dotter har” eller ”vilken vacker hy Sture har” till en förälder i lekparken skulle nog uppfattas som lite gränsöverskridande. På sin höjd kan man låta undslippa sig ”Är Pelle nyklippt? Vad snyggt det blev.”

För hundar gäller precis det motsatta. Kroppsbyggnad, teckning, temperament – allt kan (ja, rentav bör) berömmas. Trots att jag av princip alltid tycker att min egen hund är finast. Ofta inser jag först på vägen tillbaka att jag borde sagt några entusiastiska ord om någon extra fin detalj hos hunden vi nyss mött.

Det innebär dock en risk. Senaste gången jag lyckades klämma ur mig något uppskattande antydde den andra hundägaren att hon sökte ett lämpligt avelsexemplar till sin tik. Det har aldrig hänt i lekparken.

Läs fler hundkåserier av Elin ”Alien” Peters, till exempel om riskerna med motion eller om att ha principer.

Ämnen i artikeln

Husdjur
Kåserier

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt