Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/amanda-lind-presenterar-kultursatsningar-fran-hostbudgeten/

SVENSK POLITIK

1,3 miljarder extra till kulturen i budgeten

26:45. Kulturminister Amanda Lind presenterar budgetnyhet.

Kulturminister Amanda Lind föreslår att 1,3 miljarder extra ges till kulturen under nästa år, bland annat i form av stimulansstöd och produktionsincitament för svensk film.

– Kultursektorns infrastruktur riskerar att försvagas på ett sätt som kan ta årtionden att bygga upp igen, säger hon.

I förra veckan kom beskedet att de resterande publikrestriktionerna som råder kommer att lyftas den 29 september. Beskedet togs emot med jubel från svenskt kulturliv, flera arrangörer kunde berätta att biljettförsäljningen ökade direkt. Trots lättade restriktioner har flera aktörer efterfrågat ökat stöd för att återstarta kulturlivet och locka tillbaka dem som lämnat branschen under pandemin.

Under en presskonferens på tisdagsmorgonen presenterade kulturminister Amanda Lind (MP) nya budgetsatsningar inom kulturområdet. Regeringen vill tillföra ytterligare 1,3 miljarder till svenskt kulturliv under nästa år, varav 745 miljoner kronor ska gå till ett stimulansstöd som ska fördelas av Kulturrådet.

– Det behövs en kraftsamling för att kulturen ska få möjlighet att återhämta sig, säger Amanda Lind.

Dessutom föreslås satsningar på en rad olika kulturområden, som 50 miljoner kronor till fria aktörer inom svensk scenkonst och 15 miljoner kronor till fria aktörer inom bild och form. En stor satsning görs också på svensk film. Dels i form av 55 miljoner kronor för att återstarta filmsektorn nästa år, dels i form av ett produktionsincitament om 100 miljoner kronor årligen.

– Det här är en väldigt efterlängtad reform. Svensk film har lidit av att ha haft negativa konkurrensvillkor jämfört med de flesta andra länderna i Europa som har den här typen av incitament för film, säger Amanda Lind.

Utöver det ska ett särskilt krisstöd på 95,7 miljoner kronor gå till statligt finansierade kulturinstitutioner som Moderna museet, Dramaten och Nationalmuseum. Sedan tidigare har kulturministern också utlovat ett stöd på 100 miljoner kronor till regional kultur för att stärka kultursamverkansmodellen. Nu tillförs också 75 miljoner för att stärka landets bibliotek och öka tillgängligheten i hela landet.

Kommer de här satsningarna att räcka för att återstarta kulturen efter den här stora krisen?

– De här satsningarna tillsammans med de kris- och återstartningsstöd vi har skjutit till under 2020 och 2021 är bra bit på vägen. Det är en rekordstor kulturbudget och det är stora satsningar, men vi ska komma ihåg att svenskt kulturliv har drabbats väldigt hårt under pandemin.

– Vi ska inte tro att krisen är över, utan det här kommer att ta tid och vi behöver vara uthålliga.

Mikael Brännvall, vd på bransch- och arbetsgivarorganisation Svensk scenkonst, är positiv till beskedet.

– Baserat på det lilla vi vet är det positivt med långsiktiga stimulans- och återhämtningsåtgärder, nu när kulturen varit nedstängd i ett och ett halvt år. Vi är positiva till att man väljer att satsa på att stimulera en så snabb omstart som möjligt.

Brännvall poängterar att det viktigaste fortfarande är att teatrarna kan slå upp dörrarna från och med den 29 september.

– Det i kombination med evenemangsstödet. Det är flera delar som krävs, men ett stimulansstöd kan bli viktigt för att få publiken tillbaka.

Sedan pandemin bröt ut har kulturbranschen vittnat om att osäkerheten kring restriktioner och begränsningar har varit det stora problemet för att planera och bedriva verksamhet.

– Pandemin har ju överraskat oss förr, men Folkhälsomyndigheten är väldigt tydliga med att vi kan ta nästa steg den 29 september och dessutom har vi remitterat ett förslag om vaccinintyg som ska finnas i den händelse att vi får ett förvärrat läge, säger Amanda Lind.

I somras slog Myndigheten för kulturanalys fast i en rapport att det i dag sker politisk styrning av kulturen som riskerar att påverka den konstnärliga friheten. I den rapporten nämns särskilt Kulturrådets många uppdrag att förhålla sig, vad gäller till exempel jämställdhet- och mångfaldsfrågor.

Kommer konstens frihet att kunna säkerställas med det här nya mandatet Kulturrådet får att fördela ytterligare 745 miljoner i stimulansstöd?

– Arbetet med kulturens frihet och Myndigheten för kulturanalys olika förslag och rekommendationer pågår parallellt. Det är en väldigt viktig fråga som jag tar på största allvar. Det är helt centralt att kulturen är fri oavsett vilken politiker som styr, och här kommer vi att återkomma med fler åtgärder på det området, säger Amanda Lind.

Läs mer:

Filmen jublar över stödet som ska rädda kvar inspelningarna i Sverige

Biljettförsäljningen ökar efter slopat publiktak

Efter rapporter om politisk styrning av kulturen – nu efterfrågas ny lag

Ämnen i artikeln

Amanda Lind

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt