Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 16:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/amasons-galaxy-ii-ar-en-musikalisk-hojdare/

MUSIK | RECENSION

Amasons ”Galaxy II” är en musikalisk höjdare

Amason.
Amason. Foto: Märta Thisner

Att supergruppen Amason tvingades skjuta fram sin uppföljare på grund av pandemin har i allra högsta varit av godo. Skivan är lika bra som debuten, skriver Mattias Dahlström.

Detta är en recension. Skribenten svarar för åsikter i texten.

Alla som följt med i en serie av superhjälte- eller skräckfilmer vet att del två utgår från en enkel regel: det ska vara mer av allt. Miljöerna ska vara häftigare, bovarna elakare, skådespelarna kändare och produktionsvärdena högre.

Allt detta ska givetvis också ske snabbt, det berömda järnet ska smidas medan det är varmt. Tyvärr innebär det ofta att något går förlorat i svulsten och den stressade produktionen.

”Galaxy II” var ursprungligen tänkt att släppas våren 2020, betydligt mindre än ett år efter ”Galaxy I”, men när pandemin satte in tvingades Amason tänka om. För en supergrupp vars medlemmar är spridda i olika andra projekt och dessutom över olika delar av landet kunde gruppen inte få till den snabba processen man först hade tänkt.

Det har i allra högsta grad varit av godo.

”Galaxy II” är en del två som för all del har allt det man kan förvänta sig av uppföljare, men skapad i en process där saker fått ta tid. Amason har alltid en enorm grundtalang, inte minst i samspelet mellan Gustav Ejstes gitarrspel och Amanda Bergmans röst, men just möjligheten att sätta finishen lyfter ”Galaxy II” till höjder bandet inte varit på sedan debuten.

Bästa spår: ”Reach out”

Läs mer om musik och andra texter av Mattias Dahlström

Ämnen i artikeln

Musik
Dagens skiva

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt