Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/amat-levin-debattorer-fular-ut-en-hel-musikgenre-for-att-plocka-billiga-poang/

Musik

Amat Levin: Debattörer fular ut en hel musikgenre för att plocka billiga poäng

Artisten Yasin är brottsmisstänkt.
Artisten Yasin är brottsmisstänkt. Foto: J.Willz

De politiker som nu uttalar sig om hiphopens fördärvliga egenskaper gör det inte för att skydda ungas öron från gangsterrap, utan för att vinna stöd bland vissa väljargrupper, skriver Amat Levin.

Att en av Sveriges mest populära artister misstänks för stämpling till människorov av en annan framgångsrik artist är naturligtvis sprängstoff för både en och två nyhetscykler.

Men den här texten handlar inte om artistens eventuella skuld. Den kommer att avgöras i rätten. Inte heller huruvida man bör skilja på verk och person, denna evighetslånga diskussion där ingen lyckas vara konsekvent. Den handlar om politiker och högerdebattörers ivriga tendens att svartmåla en musikgenre för en specifik artists eventuella brott.

För är man ärlig i sin vilja att få folk att sluta lyssna på en viss slags musik vet vi sedan tidigare att krav på censur eller bojkott, fullständig eller delvis, är den minst effektiva metoden. Vi såg det med Elvis, vi såg det när Tipper Gores ”Parental advisory”-klistermärken på skivomslagen blev en guide till vilka album som var värda att lyssna på, vi såg det när ilskan över Mr Cools smaklösa texter fick en av hans flera år gamla låtar att segla upp som Spotifys mest lyssnade i Sverige.

Läs mer: Svensk gangsterrap – en framgångssaga med svarta rubriker

Det här vet berörda politiker naturligtvis om. Men de kör på ändå, för den verkliga ambitionen är inte att skydda ungas öron från gangsterrap. Deras sanna förhoppning är att vinna stöd hos grupper som ser denna soppa – svart artist med gängkoppling misstänkts för brott mot vit artist med kulturföräldrar – som en sammanfattning av allt som är fel med Sverige.

Är man orolig för delar av svensk hiphops nihilistiska och våldsamma texter och uttryck är lösningen inte att förbjuda dem. Upprörda politiker borde i stället få bukt med de bakomliggande orsakerna. Det kommer att skrivas färre texter om mord, rån och drogförsäljning om färre människor befinner sig i en tillvaro där dessa saker förekommer. Om klassklyftorna minskar, segregationen motarbetas, färre skjutvapen cirkulerar, om medel- och överklassen bortom de så kritiserade förorterna upphör att genom sina knarkköp utgöra den motor som finansierar gängen.

Jag är väl medveten om att gängkriminalitet och att skjutvapnen som tar så många liv är ett verkligt problem

För musiken är bara en spegling av problemen i samhället. På samma sätt som att kritiker 1989 hade sluppit förfäras av NWA:s ”Fuck tha police” om den amerikanska polisen inte utsatt delar av befolkningen för systematiskt övervåld.

Jag är väl medveten om att gängkriminalitet och att skjutvapnen som tar så många liv är ett verkligt problem. 2015 sköts en av mina släktingar ihjäl – det kan vara värt att påpeka att det inte var i en gänguppgörelse eftersom så många verkar tro att det bara är ansiktslösa kriminella som stryker med – och i våra storstäder får vissa unga begrava sina vänner i en alarmerande takt. Jag välkomnar insatser tänkta att åtgärda det, förslag som förhoppningsvis gör mer än att stirra sig blint på att ”hårdare straff” är den ohotat bästa vägen fram.

I stället har vi lagstiftare som använder uråldriga argument för att plocka billiga poäng hos de som inte ser hela bilden. Vi kan, och bör, förvänta oss mer.

Läs mer:

P3 Guld i diskussion om häktad artists nominering: ”Vi har inget klart svar”

Jacob Lundström: Debatten om Yasin avslöjar kunskapsbristen om svensk hiphop

En av landets mest strömmade artister misstänks ligga bakom kidnappning av kollega

Ämnen i artikeln

Musik
Hiphop
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt