Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-20 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/amazon-gallrar-bort-vit-makt-roman-dar-kapitolium-attackeras/

Kultur

Amazon gallrar bort vit makt-roman där Kapitolium attackeras

Stormningen av Kapitolium i Washington.
Stormningen av Kapitolium i Washington. Foto: Lev Radin/TT

Dagboksromanen ”Turner diaries” har inspirerat till en rad terrorattacker, däribland Oklahomabombningen 1995. Nu är boken, som skildrar en stormning av Kapitolium, borttagen från nätbutiken Amazon.

USA-valet 2020

Beslutet kommer i kölvattnet av Amazons utrensning av produkter och texter relaterade till den högerextrema konspirationsrörelsen QAnon – samt nedstängningen av nätplattformen Parler, som senaste månaderna blivit en mötesplats för högerextrema grupper.

Innan ”Turner diaries” gallrades bort hade Amazon en kort varningstext på sajten. Boken benämndes som ”en rasistisk vit-maktfantasi” som tidigare inspirerat till inhemsk terrorism. Sajten betonade dock bokens historiska betydelse och viktiga roll för att förstå och förebygga rasism och terrorism.

Varför Amazon nu bytt ståndpunkt är oklart. Enligt New York Times har företaget avböjt att kommentera varför boken inte längre går att köpa på sajten.

”Turner diaries” släpptes 1978 och skrevs under pseudonym av nynazisten William Pierce, som några år tidigare grundat den amerikanska nazistorganisationen National Alliance. Romanen är skriven i dagboksformat och skildrar en underjordisk vit makt-organisation som bland annat stormar Kapitolium i ett försök att störta den amerikanska regeringen.

Enligt människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center, som kartlägger amerikanska hatgrupper, är boken central för rasistiska och antisemitiska grupperingar.

De senaste decennierna har romanen inspirerat till minst 40 terrorattacker och hatbrott, enligt New York Times, inklusive 1995 års bombdåd i Oklahoma City som dödade 168 personer.

På senare tid har boken nämnts online av högerextrema grupper som Proud Boys och andra extremistgrupper med ambition att påverka höstens amerikanska presidentval. Efter förra veckans uppmärksammade stormning av Kapitolium drog många paralleller till händelser som inträffar i romanen.

Läs mer:

Amazon stänger ned sociala medier-tjänsten Parler

Twitter stänger ned 70.000 konton kopplade till QAnon

Högerextrema och IS möts på Parler i kampen mot demokratin

Ämnen i artikeln

Amazon

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt